Poljoprivrednici se ponovo žale - problemi s divljim svinjama

Napisao  Srijeda, 09 Rujan 2009 05:44
vinograd_knezevici_divlje_svinje.jpg Poljoprivrednici na području Zabiokovlja u posljednje se vrijeme suočavaju s učestalim nanošenjem šteta u svojim vinogradima. Nakon što su na širem području Zagvozda prije nekoliko mjeseci divlje svinje pojele gotovo polovicu posađenog sjemenskog krumpira, ovih su se dana okomili na grožđe, posebno u Šestanovcu i okolnim selima.
Zadnji takav slučaj zbio se u selu Žeževici, gdje su svinje prepolovile ovogodišnji urod grožđa u vinogradu Mirka Latkovića. O svemu je odmah obaviještena lokalna lovačka udruga čiji su ovlaštenici uredno evidentirali nastalu štetu, o svemu sačinivši i zapisnik....
Poljoprivrednici na području Zabiokovlja u posljednje se vrijeme suočavaju s učestalim nanošenjem šteta u svojim vinogradima. Nakon što su na širem području Zagvozda prije nekoliko mjeseci divlje svinje pojele gotovo polovicu posađenog sjemenskog krumpira, ovih su se dana okomili na grožđe, posebno u Šestanovcu i okolnim selima.

Zadnji takav slučaj zbio se u selu Žeževici, gdje su svinje prepolovile ovogodišnji urod grožđa u vinogradu Mirka Latkovića. O svemu je odmah obaviještena lokalna lovačka udruga čiji su ovlaštenici uredno evidentirali nastalu štetu, o svemu sačinivši i zapisnik.
vinograd_knezevici_divlje_svinje.jpg

- U samo jednu noć ostao sam bez polovice grožđa oko kojega sam se cijelu godinu mučio - jada se Mirko Latković, dodajući kako je šteta kudikamo veća jer je divljač oštetila i lozu, od čega će posljedice biti višegodišnje.

- Obilaskom terena evidentirano je da su svinje pojele negdje oko 350 grozdova, što možda nekome i ne izgleda mnogo, ali ovdašnjim seljacima to je i previše, jer ova škrta zemlja ne daje Bog zna kakve prinose - tvrdi Latković.

Po nekim procjenama u zadnje dvije godine brojnost crne divljači je u znatnom porastu. Tomu je nedvojbeno pridonijela i autocesta, jer je njenom izgradnjom onemogućen pristup vodi, odnosno rijeci Cetini, pa kako bi ugasila žeđ, divljač nesmetano luta zabiokovskim i zamosorskim selima lovcima pred nosom.

Da se radi o pravoj ekspanziji govori činjenica kako brojna lovačka društva do sada u svojim lovno-gospodarskim osnovama uopće nisu imali evidentiranu divlju svinju kao stalno prisutnu, već samo kao rijetku vrstu divljači u prolazu.

Makar svjesni situacije, predstavnici pojedinih udruga zatvaraju oči pred štetama, izbjegavajući na sve moguće načine obeštetiti oštećenika, iako im to zakon o obveznim odnosima nedvojbeno nalaže.

Bijesni seljaci sve češće traže od lovačkih udruga radikalnije mjere u suzbijanju ove pošasti. To se u prvom redu odnosi na odstrel, kojega, nažalost, pojedini “savjesni” lovci zabranjuju, iako je lov na divlju svinju, osim na krmače, dopušten kroz cijelu godinu.

izvor: slobodnadalmacija.hr/ 03.09.2009.

mladen nejašmić / epeha
foto: nikša stipaničev / cropix

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58