Iako se još dvoji je li lovstvo integralni dio Hrvatskih šuma...

Napisao  Srijeda, 09 Rujan 2009 07:27
darko_vuletic_hr_sume.jpg ... Iako se još dvoji je li lovstvo integralni dio Hrvatskih šuma, a postoji ideja i da se lovišta vrate Ministarstvu šumarstva, činjenica je da je 26 lovišta kojima gospodare Šume, godišnje u gubitku 20 milijuna kuna. Dio lovišta s potencijalom za profitabilno poslovanje dao bi se u koncesiju, a 5-6 reprezentativnih lovišta zadržalo u različitim područjima RH. ...
Plan restrukturiranja državnog mastodonta uskoro na Vladi

Spašavaju temeljni biznis radničkim dioničarstvom

Niti ćemo otpuštati radnike, niti ćemo prodavati Hrvatske šume, tvrdi Darko Vuletić, čelnik uprave tog državnog mastodonta s 9300 zaposlenih, koje je nakon godinu i pol, uz pomoć Ekonomskog fakulteta, konačno dobilo viziju kako da se stabilan, ali pretromi sustav pokrene u skladu sa svim načelima tržišne ekonomije.


Minus od 44 mil. kuna

Privatizirati ili dati u koncesiju sve ono što nije “core” biznis tvrtke, a što joj je donosilo samo gubitke – ovih dana javno raspravljaju sindikati, struka i ostali zainteresirani, nakon toga bi, koncem studenog, plan restrukturiranja stigao i na Vladu.

Šume su ovih dana prozivane i kao jedno od šest javnih poduzeća u većinskom vlasništvu države koja su u prvom polugodištu poslovala s ukupnim gubitkom od 387,2 milijuna kuna. No, Vuletić kaže da je tvrtka svih ovih godina poslovala pozitivno, dapače, u 2008., kada je imala 20 milijuna kuna dobiti – i najbolje od osamostaljenja Hrvatske.

darko_vuletic_hr_sume.jpg

 

Darko Vuletić, čelnik Hrvatskih šuma: Šumski resursi vrijede oko 60 milijardi eura, a nekretnine kojima raspolažemo oko stotinu milijuna

Već u posljednjem kvartalu 2008. bilo je, međutim, jasno da kriza i recesija među prvima pogađaju drvoprerađivački sektor, od kojega su od 600 milijuna kuna u ovoj godini dosad naplatili tek polovicu dospjelih potraživanja, tako da je u ovom polugodištu prvi put zabilježen minus od 44 milijuna. Ipak, radi se na reprogramu dugova te diferencijaciji drvoprerađivača prema stupnju finalizacije proizvoda kako se ne bi doveli u goru situaciju nego što su sada.

Mjerama štednje koje je tražila Vlada, Šume su pak u 2009. na materijalnim troškovima uštedjele 40 milijuna kuna, 21 milijuna na zaposlenicima... da bi planiranim restrukturiranjem zadržale i unaprijedile “core” biznis, koji podrazumijeva državnu imovinu vrijednu oko 60 milijardi eura, odnosno oko 2 milijuna hektara šuma. Za ostale djelatnosti, s nekretninama vrijednim više stotina milijuna kuna, predviđen je tzv. sustav radničkog dioničarstva (49% zaposlenici, 51% HŠ) ili pak davanje većeg broja objekata u najam, uz zadržavanje nekoliko reprezentativnih objekata.

Zbrinjavanje, a ne otkazi

To se, kaže Vuletić, odnosi na ugostiteljsko-turističke objekte, hotele, vile, odmarališta, pansione..., koji trenutačno generiraju samo gubitke. Iako se još dvoji je li lovstvo integralni dio Hrvatskih šuma, a postoji ideja i da se lovišta vrate Ministarstvu šumarstva, činjenica je da je 26 lovišta kojima gospodare Šume, godišnje u gubitku 20 milijuna kuna. Dio lovišta s potencijalom za profitabilno poslovanje dao bi se u koncesiju, a 5-6 reprezentativnih lovišta zadržalo u različitim područjima RH.


Restrukturiranje obuhvaća i 44 rasadnika na 420 hektara, koji bi se odvojili od šumarija i podijelili po već spomenutom modelu radničkog dioničarstva. Kamenolomi, od kojih je jedan već izdvojen u tvrtku kćer, također će se komercijalizirati uz program zaposleničkog dioničarstva u udjelu vlasništva do 25 posto.

– Ideja je da sve nekretnine Hrvatskih šuma ostvaruju dobit – tvrdi Vuletić. Iako se špekulira da je više od 3000 radnika Šuma višak, kaže kako neće biti otkaza, već samo nekoliko modela zbrinjavanja o čemu je prerano govoriti u brojkama.

Izvor: hss.hr / autorica :Jolanda Rak Šajn / 4.9.09

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58