Novi nacionalni prvak sa Velebita sa 530 točaka?

Napisao  Utorak, 07 Travanj 2009 19:24

hrv_medo_120.jpg Na Velebitu iznad Pazarišta u ponedjeljak navečer 06. 4. 2009. odstrijeljen je kapitalni medvjed težak 320 kilograma. Prema priopćenju komisije Hrvatskih šuma – podružnice Gospić, kojoj je na čelu Milan Štimac, ustrijeljeni je medvjed “nacionalni ponos sa 530 točaka”, 42 više od dosadašnjeg rekorda.


O sretnom lovcu, gostu iz Norveške koji je želio ostati anoniman, doznajemo da je prošao puno svjetskih lovišta, odstrijelio 400 jelena, pucao u afričku divljač. Na ličko lovište stigao je u organizaciji zagrebačke lovačke agencije Hubertus, a ovo mu je prvi dolazak na Velebit iznad Pazarišta. Lovinu je čekao dva sata, a zapucao tri puta, brzo i precizno.

Na Velebitu iznad Pazarišta u ponedjeljak navečer ubijen je kapitalni medvjed težak 320 kilograma. Prema priopćenju komisije Hrvatskih šuma – podružnice Gospić, kojoj je na čelu Milan Štimac, ustrijeljeni je medvjed “nacionalni ponos sa 530 točaka”, 42 više od dosadašnjeg rekorda.

– Medvjeda koji je viđan ovdje, ali i u velebitskim šumama iznad Senja, pratimo šest godina i nije bilo dojava da je činio štetu. Od početka ožujka mamili smo ga životinjskom hranom, dolazio je na mrcinište, ali se posljednja tri dana nije pojavljivao. Odstrijeljen je u ponedjeljak navečer u 21.30 sati pri dobroj mjesečini – priča stručni pratitelj ovog nesvakidašnjeg događaja Milan Perković, inače voditelj lovstva u Upravi šuma Gospić.

hrv_medo.jpg

Gost iz Norveške
O sretnom lovcu, gostu iz Norveške koji je želio ostati anoniman, doznajemo da je prošao puno svjetskih lovišta, odstrijelio 400 jelena, pucao u afričke zvijeri. Na ličko lovište stigao je u organizaciji zagrebačke lovačke agencije Hubertus, a ovo mu je prvi dolazak na Velebit iznad Pazarišta. Lovinu je čekao dva sata, a zapucao tri puta, brzo i precizno.

No, kako trenutačno stvari stoje, za uspomenu će mu ostati samo fotografije jer za nacionalne rekordere ne vrijedi pravilo iznošenja trofeja preko državne granice. Problem je nastao kad je trebalo medvjeda transportirati jer dvojica odraslih muškaraca jedva da su mu mogla podignuti šape. Upomoć su pozvana još tri šumara kako bi ga polegli u prikolicu te “nivom” prebacili u dvorište također vrsnog međunarodnog lovca Miše Zalovića, gdje je medvjed mjeren, vagan i ocjenjivan.

– Puno sam toga i sam prošao po brojnim lovištima u zemlji, Europi i Africi, ali ovo se rijetko viđa – potvrdio nam Mišo Zalović.

– Mi smo obavili nazovimo neslužbeno mjerenje, a posljednju riječ imat će stalno nacionalno povjerenstvo za trofeje i izložbe, ali već sada mogu konstatirati da je nacionalni ponos – tvrdi Štimac.

Stariji od 20 godina
Medvjed kapitalac visok je od vrha nosa do repa dva metra. Lovci tvrde da uspravljen prelazi visinu od dva i pol metra. Širina prednje šape je zavidnih 17, a pandže 8 centimetara. Oderana koža teži 65 kilograma i nakon štavljenja, krasit će prostorije muzeja Hrvatskoga lovačkog saveza. Prema prvim procjenama, stariji je od dvadeset godina, ali ne puno. Danas ga je na masivnom stolu jedva okretalo šest odraslih osoba.

 

Izvor: Večernji.hr / Autor Željko Mataija / Foto Željko Mataija

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58