U dva dana ustrijeljena dva medvjeda kapitalca

Napisao  Petak, 10 Travanj 2009 05:03

inge_helge.jpg Smeđi medvjed kojega je norveški lovac Inge Helge Vassbotten ustrijelio u ponedjeljak u Lici bio je državni rekorder samo 24 sata.

Već sljedećeg dana na lovištu Bjelolasica talijanski lovac ustrijelio je medvjeda od 351 kilograma, koji je ličkoga kapitalca nadmašio za 31 kilogram.



– Možda će mi sad dopustiti da “svog” medvjeda odnesem u Norvešku – nada se Vassbotten koji je za svoj užitak platio 166.000 kuna. Te je noći tri sata iz čeke u tišini promatrao livadu. Nije ni o čemu razmišljao – tu i tamo potegnuo bi gutljaj vode. Noć je bila vedra, snijeg je blještao. Iz šume je izvirio medvjed. Inge je prst pritisnuo uz obarač. “Čekajte, dolazi drugi. Veći”, došapnuo je ...

 

 Inge Helge Vassbotten s medvjedom iz Hrvatske

Smeđi medvjed kojega je norveški lovac Inge Helge Vassbotten ustrijelio u ponedjeljak u Lici bio je državni rekorder samo 24 sata. Već sljedećeg dana na lovištu Bjelolasica talijanski lovac ustrijelio je medvjeda od 351 kilograma, koji je ličkoga kapitalca nadmašio za 31 kilogram.

Kapitalac je imao trihinelozu

Počeo s guskama
U samo dva dana u lovištima Hrvatskih šuma ubijena su dva dobra medvjeda, zaštićene, ali – stručnjaci kažu – ne i ugrožene vrste.

– Možda će mi sad dopustiti da “svog” medvjeda odnesem u Norvešku – nada se Vassbotten koji je za svoj užitak platio 166.000 kuna. Te je noći tri sata iz čeke u tišini promatrao livadu. Nije ni o čemu razmišljao – tu i tamo potegnuo bi gutljaj vode. Noć je bila vedra, snijeg je blještao. Iz šume je izvirio medvjed. Inge je prst pritisnuo uz obarač. “Čekajte, dolazi drugi. Veći”, došapnuo je vodič.

Na livadu je izašla grdosija. Vrtio se, dolazio na hranilište, tumarao. Pola sata su ga promatrali. Vodič Milan Perković iz Hrvatskih šuma prepoznao je medvjeda. Intenzivno ga prate godinu dana, već su, kaže, primijetili da se čudno ponaša. Pretpostavljali su da je bolestan. Veterinarski nalaz danas je potvrdio da je bolovao od trihineloze. Kad mu je dao znak, Inge je potegao obarač.

– To mi je četvrti medvjed. Dva sam ustrijelio u Britanskoj Kolumbiji, jednog u Rusiji – govori 64-godišnji Vassbotten. Lovom se bavi od jedanaeste godine. Prve mete bile su mu guske.

– Lovio sam malim kalibrom, pa nije opasno – govori Vassbotten: – Odrastao sam na farmi i svi moji su lovili. Još donedavno sjeverni jeleni su nam bili glavna hrana.

Na pitanja o lovu odgovara stoički, bez imalo ustezanja. Kod njega nema moralnih ograda, on je jednostavno lovac. Štoviše, živi od životinja – vlasnik je velikog uzgajališta atlantskog lososa. U njegovim bazenima u norveškom Eikefjordu pliva pet milijuna riba.

Van iz kuće
– Obožavam loviti jelene, jer iziskuju najviše truda. Sjećam se lova u Kazahstanu. Danima na konju s vodičem, popeli smo se na pet tisuća metara, spavali u šatorima, prala nas je kiša, bili smo jedno s prirodom. Dosad sam ubio između 600 i 700 raznih jelena, dosta vukova, puma, risova ... – nabraja kao da prepričava što je kupio u dućanu.

Ingeova supruga Olaug je, kaže, gradsko dijete, profesorica, lov je ne zanima. Štoviše, kaže da ne može ubiti ni miša, ali se ne miješa u suprugov izbor. Jedino je inzistirala da trofeje iz lova po skandinavskim zemljama, Velikoj Britaniji, SAD-u, Rusiji, Kanadi, Africi... iznese iz kuće. Grozila ih se, posebice vukova. Inge je stoga izgradio lovnu kuću od 100 četvornih metara. Već mu je premala.

Izvor: Večernji.hr / Autor Sandra Veljković 

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58