Održana izvještajna skupština Lovačkog saveza Međimurske županije

Napisao  Nedjelja, 05 Travanj 2009 18:40

U Čakovcu je održana izvještajna skupština Lovačkog saveza Međimurske županije na kojoj je razmotreno i prihvaćeno izvješće Izvršnog odbora LS-a MŽ za prošlu godinu. Podnoseći izvješće o radu u protekloj godini Ljubomir Grgec, predsjednik LS-a MŽ, između ostalog je rekao: - Značajna aktivnost našeg saveza bila je posvećena organiziranju predavanja za osposobljavanje lovaca.

Ove godine preko lovačkih društava bilo je prijavljeno 28 kandidata, a ispitu je pristupilo 24 kandidata koji su uspješno položili lovački ispit. Generaciji lovaca 2008. upriličili smo svečanu podjelu diploma i na taj ih način promovirali široj javnosti.

Osim osposobljavanja novih lovaca, naš savez organizirao je i osposoljavanje za lovočuvare i ocjenjivače trofeja.

Za zvanje lovočuvara osposobljeno je troje lovaca,a zvanje ocjenjivača trofeja 10 lovaca....

U Čakovcu je održana izvještajna skupština Lovačkog saveza Međimurske županije na kojoj je razmotreno i prihvaćeno izvješće Izvršnog odbora LS-a MŽ za prošlu godinu.


Podnoseći izvješće o radu u protekloj godini Ljubomir Grgec, predsjednik LS-a MŽ, između ostalog je rekao:
- Značajna aktivnost našeg saveza bila je posvećena organiziranju predavanja za osposobljavanje lovaca. Ove godine preko lovačkih društava bilo je prijavljeno 28 kandidata, a ispitu je pristupilo 24 kandidata koji su uspješno položili lovački ispit. Generaciji lovaca 2008. upriličili smo svečanu podjelu diploma i na taj ih način promovirali široj javnosti. Osim osposobljavanja novih lovaca, naš savez organizirao je i osposoljavanje za lovočuvare i ocjenjivače trofeja. Za zvanje lovočuvara osposobljeno je troje lovaca,a zvanje ocjenjivača trofeja 10 lovaca.
- Sredinom ove godine LS MŽ u suradnji s Lovačkim društvom iz Ljutomera pokrenuo je aktivnosti za prijavu na međunarodni projekat IPA programa Slovenija-Hrvatska. Sve aktivnosti za pravovremenu prijavu zajednički su obavljene, a vrijednost projekta koji želimo provesti je ukupno 970.205 eura, od čega na Lovački savez Međimurske županije otpada 119.501 eura. Rezultate kandidature u IPA-program očekujemo u travnju ove godine. Ukoliko program bude prihvaćen u okviru Saveza, bit će formiran centar za malu divljač u kojem bi se osposobljavali lovci Hrvatske te učili studenti zainteresiranih učilišta iz Hrvatske.

 

is_lsmz_09

LOVNO-PROMETNI PROBLEM

- Jedan od najvećih problema koji opterećuje rad naših lovačkih društava su naleti vozila na divljač. Lovački savez u suradnji s lovačkim društvima postavio je na prometnicama preko 80 znakova divljač na cesti. U 2008. godini došlo je do neznatnog smanjenja naleta vozila na divljač, ali su tehnički rezultati u isplati šteta na vozilama veći. Rezultat toga su i viši iznosi u policama osiguranja koje moraju sklopiti lovačka društva. Šira zajednica nije prepoznala taj gorući problem koji uvelike opterećuje rad naših lovozakupnika, a dolazimo i do apsurdnog saznanja: za police osiguranja treba izdvojiti dvostruko više novaca nego za plaćanje lovozakupnine!
Preračunamo li iznos koji treba odvojiti za police osiguranja - dolazimo do poraznog saznanja da lovačka društva za police trebaju izdvojiti vrijednost sve izlučene srneće divljači!

 

AKTIVNOSTI 2009.
- Posebno želim upozoriti na zadaće koje nas čekaju u organizaciji XIII. međunarodne smotre lovačkih rogista i pjevačkih zborova koja će se održati krajem travnja u Čakovcu. Očekujemo na njoj više od 200 sudionika.
Druga važna aktivnost svakako je međunarodni projekt programa IPA Slovenija-Hrvatska jer ima jakih naznaka da će projekt biti prihvaćen i financiran. Ukoliko dođe do provođenja tog projekta, čeka nas odgovoran i stručan rad tijekom tri sljedeće godine!

 

Izvor: Medjimurje.hr / 31.03.2009./ (MB)

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58