EUROPA I MI : SPLITSKO LOVAČKO UČILIŠTE „Sv. HUBERT“ U OGULINU PROMOVIRALO NOVE LOVCE

Napisao  Ponedjeljak, 04 Ožujak 2013 15:22

Na prigodnoj svečanosti u Ogulinu u položaj  hrvatskih lovaca  promovirani su polaznici splitskoga Pučkog otvorenog učilišta Hubert, sljedbenici  časnog lovačkog sveca i zaštitnika, koji su u protekla dva i pol mjesca odradili praktični i teoretski program obrazovanja , u skladu sa  odobrenjem  Ministarstva poljoprivrede.

Na svečanosti je desetorici mladih lovaca, koji su završnim lovačkim ispitom stekli pravo na ulazak u veliku obitelj hrvatskih lovaca, voditelj ogulinskog odjeljenja i stručni suradnik splitskoga Huberta Elvis Vučić podijelio  Pohvalnice za izvanredan uspjeh u savladavanju propisanog nastavnog gradiva.

-          Ovi mladi lovci, istakao je Vučić, doista su diplomirali  sa visokom ocjenom, na što su, pored osobnog zanimanja svakoga od njih ponaosob , imalo značajnog utjecaja i predavanja naših vrhunskih lovnih stručnjaka, ali i visoka razina praktične obuke.

Pohvalnicu splitskoga Huberta  dobio  je  i  voditelj Katoličke misije u Austriji don Marko Laštro zbog zbližavanja austrijskog društva, Međunarodnog Reda sv. Huberta i splitskoga Pučkog otvorenog učilišta Hubert.

uciliste-3-800

Don Marku priznanje splitskoga Huberta uručio je predsjednik Upravnog vijeća Davor Martić.

uciliste-2-800

Sljedbenike sv. Huberta povezuje, kao što je rečeno, istinska ljubav prema živoj prirodi i Stvoritelju. Obje institucije  uskoro će se još više više povezati  pod  okriljem njihova zajedničkog sveca i zaštitnika lovaca sv. Huberta na promoviranju prirode, uzgoja i zaštite divljači, kao i okupljanju hubertovaca poradi zaštite divljači i njihove dobrobiti za svaku državu ili regiju.

Još je rečeno da će Međunarodni Red sv. Hubertusa  (ISHO) utjecati na očuvanje prava na obavljanje lova, kao i promicanje dijaloga između privatnih i javnih predstavnika lova, zaštite okoliša i dobrobiti životinja.

Međunarodni Red sv. Hubertusa ( ISHO ) je ekumenski krščanski sustav  vrijednosti usmjeren prema  lovcima na dobrom glasu,  vitezovima sv. Huberta  koji su stavili svoj rad, znanje i  pregnuće na očuvanju i zaštiti lovne baštine .

Članovi  ISHO   ( braća)  moraju ispunjavati određene uvjete i biti spremni podvrgnuti se načelima ISHO u bratskoj poslušnosti.

Vrijedi istaknuti da je lovačkim  ispitima u Ogulinu prisustvovao osobno  Johan Fanzoj, vlasnik austrijske tvornice lovačkog oružja sa višestoljetnom tradicijom,inače član austrijskog Međunarodnog reda sv. Hubertusa.

Johana  Fanzoja su zanimali mnogi detalji oko edukacije lovaca  u splitskome Hubertu, kao obrazovne ustanove s javnim ovlastima, napose zbog skorog  ulaska Hrvatske u veliku obitelj europskih naroda.

Diplomirani lovci, sljedbenici sv. Huberta, ovom su se prigodom pretplatili na nacionalni lovački magazin Dobra kob kojega će primati tijekom iduće godine dana. Na časopis su se pretplatili i visoki austrijski gosti.


Splitsko učilište „Hubert“  slijedi  tradiciju sveca i lovačkog zaštitnika sv. Huberta

Splitsko Pučko otvoreno učilište Hubert javna je ustanova za obrazovanje kadrova u lovstvu, lovaca , lovočuvara i ocjenjivača lovačkih trofeja.

Sve su to, po hrvatskoj nomenklaturi zanimanja  u domeni lovstva.

Lovačko učilište Hubert djeluje već 15 godina na području Republike Hrvatske, te je u  dosadašnjem školovanju lovaca obučilo mnoge poznate i priznate osobe u politici i gospodarstvu, čak i pojedine ministre!

Kao nijedna slična obrazovna ustanova na razini Hrvatske, splitski Hubert je dosada objavio više od 25 znanstvenih radova svojih profesora. Jedan dio udžbenika koriste lovci i lovočuvari, dok se drugi mogu koristiti i na hrvatskim sveučilištima, kao što to rade studenti u Osijeku i Zagrebu.

Idućih dana u izdanju Dobre kobi d.o.o.,  izdavačke kuće splitskoga Lovačkog učilišta, biti će tiskano osmo dopunjeno i izmjenjeno izdanje „Lovstva“. Naime, profesori su se na čelu sa Upravnim vijećem i Nastavničkim zborom odlučili da prilagode dosadašnji, mnogo obimniji udžbenik, kako bi ga u cijelosti prilagodili starosnoj strukturi mlađih  lovaca i njihovu stupnju obrazovanja.

U splitskome Učilištu Hubert profesori se dalje educiraju, svatko od njih iza sebe ima mnoštvo radova u oblasti lovstva, lovne kinologije, lovne balistike , uzgoja i zaštite divljači, sigurnosti u lovu, kao i zaštite ljudskog okoliša i prirode.

Program nastave vodi srednjoškolski profesor koji je daljnjom edukacijom i usavršavanjem stekao dodatno znanje iz andragogije i pedagogije,  u edukaciji lovaca, lovočuvara i ocjenjivača lovačkih trofeja.

Kadrovi koje osposobi splitski Hubert, posebno lovočuvare, dobijaju lakše zaposlenje kod pojedinih lovozakupnika ili javnih ustanova.

Splitski Hubert ima svoja orgaizirana odjeljenja u Splitu, Ogulinu, Makarskoj, Metkoviću, na Korčuli, u Istri, Zagrebu, potom u Dubrovniku, na području Konavala, te u Zadru.

Zadnja izmjena Utorak, 10 Ožujak 2015 23:58
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023