U Žažini lovci su dobri drvodjelci

Napisao  Ponedjeljak, 30 Travanj 2018 10:18

Uz obručnjak, keser i plenkaču do dobre čeke

Zna li netko od mlađih lovaca kako se nekada obrađivalo drvo za čeke? Je li tko zna kako s obručnjakom oguliti koru drveta, kako „kopati“ drvo s keserom, a kako s plenakčom fino obrađivati kvalitetno drvo. Lovci LU „HVIDRA 91-95“ iz Žažine rješili su izraditi čeku na starinski način, većinom ručno i sa starim alatima. Tako se nekad obrađivalo drvo u Turopolju i sisačkoj Posavini.

Nedaleko od Kupe, kraj Ribnjaka u Žažini, nalazi se Fratrov krč. Ondje se okupila treća lovna grupa nazvana „Velikogorička grupa“. U njoj su većinom lovci iz Velike Gorice, a primili su i jednog iz Sesveta, jer dobro radi s drvima. Grupovođa je Goran Medanović, koji je slučajno, na lokaciji Fratrov krč, na svom imanju, izradio kućicu na drvetu, naravno na ekološki i stari način.

-Želimo dokazati kako je i nizinska smreka dobra za rad, osim planinske. Rušimo mit, a režemo drva koja „guše“ šumu, kao bi šuma mogla disati i razvijati se. Sve je ekološko, kazuje Goran Medanović.

Sa obručnjakom se oguli kora sa smreke i ostavi da se oblica osuši. Kasnije se uz ostale starinske alate drvo obrađuje i pravi se čeka. Od smrekovih oblica ručno izrađenih lovci će napraviti i ogradu oko novouređene lovačke kuće. Upravo ondje će Jura Prpić, predsjednik udruge, djeliti replente poljoprivrdnicima. Prvi čovjek društva samo može pohvaliti svoje lovce, jer su danima uređivali lovačku kuću. Slično „Velikogoričani“ uređuju čeke...

 

Napisao i snimio: Boris ĆAVAR