John Moses Browning

Napisao  Četvrtak, 12 Siječanj 2017 10:37

Danas je u lovačkom svijetu nemoguće je pronaći čovjeka koji nije čuo za Browning. Pitate se tko je bio čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti oružarskoga svijeta.

John Moses Browning rođen je 23. siječnja 1855. godine kao sin Johnatana Browninga i Elizabeth Clark.
Johnatan je i sam bio vrstan puškar, a zanimljivo je da je bio mormon koji je osim Johnove majke imao još dvije žene s kojima je imao 22 djece.

John Moses Browning


John je živio u gradiću Ogden u Utahu gdje se njegov otac nastanio nakon velike seobe mormona 1847. godine. Zbog interesa koji je mladi John pokazivao za tu djelatnost, otac ga je odabrao kao nasljednika.

Upravo u toj očevoj radionici mladi John stječe prva znanja u ovome poslu.

Uskoro se John počeo više zanimati za konstrukciju novog oružja nego za popravak staroga, što je u biti bila glavnina posla njegova oca, te je već sa 14 godina izradio jednometku za svoga brata Matta.

Godina 1879. bila je burna za obitelj Browning. Otac Johnatan umire 21. lipnja te godine, a John sa braćom nastavlja posao te otvaraju radionicu u kojoj John prepravlja stare strojeve u strojeve na parni pogon.

 John Moses Browning  John Moses Browning

„Browning gun store“

 

Iste godine se oženio i patentirao svoju prvu jednometnu pušku . Tako započinje sa proizvodnjom u svojoj radionici.

Uskoro potražnja za ovom puškom prelazi proizvodne mogućnosti, a kako nisu imali novca za proširenje tvornice zbog nedostatka novaca ali ni sigurnu prodajnu mrežu, radili su danonoćno u prostoru i sa sredstvima kojima su raspolagali.
Iako je bio zadovoljan prodajom, John je bio nesretan što zbog proizvodnje ove puške nije imao vremena raditi na novitetima.

Sve se promijenilo kada je predstavnik tada snažne tvrtke Winchester izvjesni Andrew Mc Ausland kupio jednu od tih pušaka i poslao ju u središnjicu. Odmah se za nju zainteresirao i generalni direktor Benett koji se osobno uputio u Ogden kupiti jednu za sebe. Kada je Benett došao u tvrtku pitao je tko je vlasnik no kad je ugledao Johna nije mogao vjerovati da je to taj mladić o kojem se priča

 John Moses Browning

Ubrzo su se dogovorili te je John Benettu ustupio prava za proizvodnju ovog patenta za naknadu od 8000$. To je bilo na obostrano zadovoljstvo jer je Winchester dobio novu liniju proizvoda koji je već imao tržište, ali je i John Browning dobio priliku raditi na novim idejama.

To je bio početak izvrsne poslovne suradnje jer je John Moses Browning od 1883. pa sve do 1902. za Winchester dizajnirao nebrojeno patenata, toliko da nisu svi ni realizirani, ali oni koji jesu doživjeli su veliki uspjeh. Neki od tih su osim prve jednometke i Winchester Model 1886 lever action, Model 1887 lever action sačmarica, Model 1897 pumperica, Model 1894 Lever action, Model1895 lever action i mnoge druge.

 John Moses Browning g

Neki od patenata


U to vrijem Browning je radio na još jednoj od svojih genijalnih ideja. Gledajući svog prijatelja Willa Wrighta koji je pucao sa jednom od njegovih pušaka, primijetio je da se nakon opaljenog metka razmiče raslinje koje je bilo ispred cijevi.

To mu je dalo ideju te je odmah u svojoj radioni napravio prototip puške koja je bila preteča oružja koje koristi povratne plinove. Kad je potvrdio svoje teorije odmah je iskoristio sistem povratnih plinova u izradi dvije strojnice i jednoj sačmarici.

 Tako je nastao popularni BAR (Browning Automatic RIfle). Inačice ovog patenta se i dan danas koriste u naoružanju svih vojski svijeta.

John Moses Browning g

Zbog sačmarice je došlo do prekida suradnje Browninga i Beneta iz tvornice Winchester koji nije želio uvrstiti ovu pušku u proizvodni program. Razočaran nerazumijevanjem John prelazi Atlantik i dolazi u tvrtku FN (Fabrique national de Belgique).

 Ta je tvrtka trebala novu linija proizvoda te su oni objeručke prihvatili Browningovu ideju i odmah počeli sa proizvodnjom. Ova puška donijela je pravu revoluciju na području lovačkog oružja.

 

John Moses Browning1

Ista puška proizvodila se i u tvornici Remington pod nazivom Model 11, a kasnije su i druge tvornice poput Savage, Franchi i Breda preuzele ovaj sistem te se i danas proizvode u svim varijantama.

John Moses Browning običavao je istovremeno raditi na više patenata i to je pravi uzrok velikog broja njegovih izuma. Još prije 1900. počeo je raditi na poluautomatskom pištolju, konstrukcijski riješivši zatvarač počeo je u suradnji sa FN-om i Colt-om proizvoditi pištolje i to u kalibrima od .25 do kalibra .45 Government, kao i na pištolju Browning hi-power P-35 u kalibru 9mm.

Ovaj posljednji za svoj današnji izgled može zahvaliti Wayneu Novaku koji ga je učini bezvremenskim.

John Moses Browning2

Poznata je njegova izreka „napravi da je čvrsto i utrostruči“, zato njegova oružja traju i danas.
John Moses Browning umro je u tvornici FN Liegeu u Belgiji 1926. godine od posljedica srčanog udara gdje staje ova kratka priča o čovjeku koji je izmislio više oružja od bilo kojeg drugog puškara u povijesti čovječanstva .


Izvor: "John Moses Browning, American Gunmaker"


Tomislav Rončević mag.ing.agr

Zadnja izmjena Četvrtak, 12 Siječanj 2017 13:20