ZAKON O ORUŽJU APSURDI NOVOG ZAKONA O ORUŽJU

Napisao  Petak, 13 Siječanj 2017 11:17

Već imamo 500.000 komada ilegalnog naoružanja, a sada će se taj broj i povećati!

Ovakav prijedlog zakona povećat će broj ilegalnog oružja u državi i on je direktno usmjeren protiv onih koji legalno posjeduju oružje

Predsjednik Hrvatskog streljačkog saveza upozorava na nelogičnosti novog zakona i traži da se njihovi prijedlozi uvrste

Ovakav prijedlog zakona povećat će broj ilegalnog oružja u državi i on je direktno usmjeren protiv onih koji legalno posjeduju oružje, samo je dio komentara vlasnika oružja na prijedlog novog Zakona o nabavi i registraciji oružja građana koji je Vlada početkom prosinca prošle godine uputila Saboru sa zahtjevom da se donese po hitnom postupku.

“To smo lobiranjem uspjeli spriječiti i prijedlog ide u redovnu proceduru”, tvrdi nam Hubert Kišpal, predsjednik Hrvatskog streljačkog saveza.

“Prijedlog zakona je protuustavan i pun apsurda”, tvrdi Kišpal i kaže da MUP, kao predlagatelj zakona, u izradi nije konzultirao ni streljački, ni lovački savez, ni zaštitarske udruge te da nisu ni znali da se zakon priprema. Čak 85 posto korisnika oružja nije konzultirano.


Šteta za sport

“Nažalost, kod nas je oružje tabu tema, a Hrvatska ima najrigidniji Zakon o oružju”, kaže Kišpal.

Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj je registrirano oko 250 tisuća komada legalnog osobnog oružja koje posjeduje oko 150 tisuća vlasnika. Procjenjuje se da je nelegalnog oružja oko 500 tisuća komada.

Kišpal tvrdi da je njihov cilj povećati sigurnost korištenja oružja te da se streljaštvo promovira kao sport.

Dodaje da ovakav zakon direktno šteti streljaštvu kao sportu, koji je prošle godine Hrvatskoj donio zlatnu olimpijsku medalju.

“Kod nas je početna dobna granica za bavljenje streljaštvom 11 godina, a u drugim zemljama 9. Dakle, naši mladi strijelci već u početku dvije godine zaostaju u razvoju za onima iz zemalja zapadne Europe”, kaže Kišpal.

Posebno potencira apsurd da se mlada osoba pod stručnim nadzorom može baviti streljaštvom do 18. godine, a kad postane punoljetna, to više ne smije ako nema oružni list. Dakle, danas postane svjetski juniorski prvak, sutra napuni 18 godina i karijera je gotova.

Caka je u odredbi da streljački klub ne smije posuđivati oružje osobama koje nemaju dozvolu za nošenje oružja.

Slično je i kod lovaca. Do napunjenih 18 godina mladi lovac ne smije uzeti pušku u ruke. Na dan punoljetnosti položi lovački ispit, dobije dozvolu i preko noći je sposoban za korištenje oružja iako ga do tada uopće nije smio imati u rukama.

“Apsurd ide dalje. Ako nemate dozvolu, ne možete doći u ovlaštenu streljanu i pucati pod stručnim nadzorom.”

 

Slabo educirani

Kišpal tvrdi kako su mu saborski zastupnici obećali da će to promijeniti u raspravi o zakonu.

Iako u MUP-u tvrde da je sigurnost najveća vodilja u izradi zakona, Kišpal kaže da njihovi napori za povećanje sigurnosti nisu uspjeli.

“Predlažemo da svaki vlasnik oružja jednom godišnje dođe u ovlaštenu streljanu, da stručne osobe pregledaju njihovo oružje, utvrde znaju li njime rukovati i ispale nekoliko metaka. To bi pridonijelo sigurnosti.

Želimo da onaj tko ima oružje bude ponos svih nas, a ne da se bojimo osobe koja ga ima. Ja bih se bojao onoga tko ima oružje devet godina, a ne koristi ga. A ima takvih. Iz meni nepoznatog razloga nadležni to ne žele prihvatiti.

Nisu ni svjesni da ljudi kod nas vrlo malo znaju koristiti oružje, a mi želimo uvesti svakogodišnju edukaciju.”

Prema njegovim riječima, problem je što djeci više nije omogućeno da tijekom školovanja ispale nekoliko metaka iz puške ili pištolja kao što je to bilo nekad. Pa ako se nekome sviđa, može se baviti time kao sportom.

“Ja bih to vratio u škole”, kaže Kišpal.

Željeli su promijeniti i odredbu o načinu provjere vlasnika oružja prema kojoj policijski službenik bez naloga može vlasniku oružja ući u kuću i provjeriti kako se ono čuva. “To je protuustavno”, kaže Kišpal.

Navodi još nekoliko velikih problema. Kada zatražite dozvolu za oružje, policija kod vaših susjeda, prijatelja prikuplja podatke o vama i na osnovi toga vam se izdaje dozvola ili ne izdaje.

 

Skupi pregledi

“To je princip rekla-kazala i ono što oni kažu nitko ne provjerava. Ako ste se nekome zamjerili, on vam može napakostiti i nikad nećete dobiti dozvolu”, naglašava Kišpal.

Žele promijeniti i odredbu o zdravstvenom pregledu koji vlasnik mora prolaziti svakih pet godina.

“To treba ukinuti jer ti pregledi nemaju smisla. Pregledava se vid i bolujete li od šećerne bolesti. I to je u principu sve, a vlasnik to skupo plaća. Ja tome ne vidim smisao”, kaže Kišpal.

Nada se da oružje više neće biti tabu tema u Hrvatskoj te da će kroz redovnu saborsku proceduru novi zakon ipak biti prilagođen korisnicima i vlasnicima oružja, a ne usmjeren protiv njih.

 

Pištolj u ruke ako dokažete ugrozu

U prijedlog zakona MUP je unio i odredbu “opravdani razlog za nabavu oružja radi osobne sigurnosti”.

Prema pojašnjenju, “na oružje ima pravo osoba koja dokaže da joj je osobna sigurnost ugrožena ili bi mogla bitiugrožena u tolikoj mjeri da joj za njezino osiguranje treba oružje, a aktivnostima i mjerama institucija sigurnosti ili drugim mjerama se ne bi mogla osigurati dostatna zaštita”.

To u pravilu znači da možete zatražiti oružje jer vas službene sigurnosne institucije nisu u stanju zaštititi pa to morate učiniti sami nabavom oružja.

 

izvor: www.jutarnji.hr
Zadnja izmjena Petak, 13 Siječanj 2017 13:37