Županija pomaže lovcima sa 300 tisuća kuna: Umjesto da ganjaju veprove, prihvatiti će se motike

Napisao/la  Utorak, 10 Siječanj 2017 11:58

LOVIŠTA POSTAJU ŠIKARE

Šibensko-kninski župan Goran Pauk potpisao je danas u Gradskoj vijećnici 20 ugovora vrijednih 318 tisuća kuna s lovačkim društvima na našem području. Taj novac u ovoj godini namijenjen je unapređenju lovstva, zaštiti usjeva od divljači, opremanju lovišta, održavanju šumskih puteva, suzbijanju krivolova i promidžbi lovstva.

 

- Lovstvo nije samo lov, to je gospodarska i ekonomska djelatnost, a mi im nastojimo dati poticaj pogotovo u ovom gospodarskom dijelu – rekao je župan. 

No, lovišta se sve više pretvaraju u šikare. To se događa, jer je sve manje domaćih životinja, manje je obradive zemlje, a poznato je da u šikarama ništa ne živi.

- Lovci će morati sve više raditi i osnovne poljoprivredne poslove, jer bez obrađenih livada i njiva, nema ni divljači - najavio je Nediljko Dujić, predsjednik Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije.

Župan Pauk je najavio da će trenutne granice nekih lovišta biti korigirane, a o svemu će odlučiti Županijska skupština. U Šibensko-kninskoj županiji trenutno postoji oko dvije tisuće lovaca, te 20 društava, a sve je više mladih ljudi. Računaju i na sredstva iz europskih fondova, a za lovstvo se sve više interesiraju i mladi ljudi.

- Mi ne želimo biti percipirani kao istrebljivači, jer naša uloga je potpuno suprotna. Mi čuvamo prirodu i održavamo ravnotežu, jer su brojne životinjske vrste sačuvane upravo zahvaljujući angažmanu lovaca pri odstrelu divljih životinja – poručio je Dujić.

Izvor: sibenik.in
Zadnja izmjena Utorak, 10 Siječanj 2017 12:20