70 GODINA LD FAZAN MARUŠEVEC: TRADICIJA KOJA OBVEZUJE

Napisao  Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2016 11:02

Ono što su naši prethodnici započeli još pred 70 godina – mi moramo nastaviti, a to je dobro gospodarenje lovištem i divljači u lovištu Maruševec.

To je osnovna poruka predsjednika LD „Fazan“ Maruševec Franje Peharde ali i drugih sudionika obilježavanja 70. godišnjice osnivanja i rada ovog vrijednog lovačkog društva. Lovci „Fazana“ i njihovi gosti jubilej su obilježili u subotu, 30. srpnja 2016. godine ugodnim druženjem u predvečerje toplog ljetnog dana uz lovački dom koji su osobnim financijskim potporama i osobnim radom izgradili kasnih sedamdesetih prošlog stojeća ponad općinskog mjesta Maruševec.


Osvrt na osnivanje i sedam desetljeća dugu aktivnost društva na svečanosti je dao predsjednik. Podsjetio je prisutne da je društvo osnovano još 23. prosinca 1946. godine na inicijativu nekolicine zaljubljenika u prirodu i lovačke aktivnosti. Prema dostupnim podacima, među osnivačima bili su: Pavao Cerjan, Pavao Eršegović, Milan Ivanić, Pavao Marčec, Filip Peharda, Slavko Radić, Gabrijel Šagi, Slavko Šagi, Stjepan Šalamon, Levin Šimunić i Josip Žiher.
Gospodarili su lovištem površine 7500 hektara, što je duplo više od površine današnjeg lovišta. U sedamdeset godina rada bilo je puno radosti, uspjeha, poglavito u lovnom turizmu. Međutim, čovjekov okoliš, a to znači i stanište za razne vrste divljači, u posljednjih desetak i više godina potpuno su promijenjeni i samo krajnjim naporima lovci uspijevaju u lovištu uzgajati i štititi divljač (fazan, zec, srna…) u optimalnom broju, naglašeno je.


Slavljeniku je na jubileju čestitao i predsjednik županijskog lovačkog saveza Ivan Kutnjak, uručivši društvu posebno priznanje. Najzaslužnijim pojedincima uručio je i odlikovanja kojima ih je za njihov nesebičan rad u lovištu odlikovao HLS. Odlikovanje drugog reda primili su Josip Črepinko, Darko Lisec i Slavko Štrlek, a odlikovanjem trećeg reda odlikovani su Vladimir Kišić, Jurica Masten, Josip Peharda i Stjepan Peharda.
Čestitkama su se pridružili i predstavnici susjednih lovačkih društava sa simboličkim darovima uz jubilej.

 

Izvor: lsvz.hr
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2016 11:14