U VELIKOJ GORICI LOVCI DOSTOJNO OBILJEŽILI DAN BRANITELJA

Napisao  Subota, 06 Kolovoz 2016 14:45

Počast kod čeke za Jadranka Cumbaja i sve branitelje. Lovci „Srne“ iz Velike Gorice sa obitelji poginulih branitelja okupili se kraj čeke podignute u čast svog člana, poginulog u hrvatskoj „Oluji“

U Velikoj Gorici lovci su dostojno obilježili Dan pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dan branitelja. Lovci „Srne“ sa obitelji poginulih branitelja okupili se kraj čeke podignute u čast svog člana, poginulog u hrvatskoj „Oluji“. Jadranko Cumbaj bio je strastveni lovac, tajnik „Srne“, dragovoljac Domovinskog rata, pukovnik Hrvatske vojske, u „Gromovima“ je poginuo u „Oluji“ 1995. U spomen na ratnika i lovca, 2008. godine podignuta je lovačka čeka kraj lovačkog doma „Srne“. Tradicionalno ondje se okupljaju lovci.

Uz sestru poginulog Jadranka Cumbaja, Jadranku Cumbaj došli su i gosti iz Nuštra. Sinovi Marko i Stjepan, te majka Nada, supruga poginulog Andrije Andabaka. Ovaj slavonski branitelj, također pukovnik HV bio je suborac Jadranka Cumbaja. O detaljima saznajemo od obitelji Andabak iz Nuštra.
„ Moj otac Andrija i Jadranko su uništili šesdeset i jedan četnički tenk u Domovinskom ratu. Bili su u posebnoj protuoklopnoj postrojbi, a kasnije predavali na Vojnom učilištu sa generalom Krešimirom Ćosićem.
Sjećam se kad je Jadranko dolazio u Nuštar nakon smrti mog oca 1992.g., ja sam bio dječak, kazuje Marko Andabak sin Andrije Andabaka, suborca Jadranka Cumbaja.

Obitelj Andabak je u Nuštru pokrenula Memorijal Andrije Andabaka, a pomažu im lovci iz okolnih mjesta.
Predložili su i Memorijal Jadranka Cumbaja u Gorici. Malo je poznato kako je Jadranko Cumbaj prvi hrvatski vojnik koji je u Domovinskom ratu na staru „maljutku“ ugradio termovizijsku kameru i noću pogodio četnički tenk preko Kupe. Ratnik je koristio lovačko iskustvo.

Lovci i obitelji branitelja zapalili su svijeće i položili cvjeće kraj čeke posvećene ratniku i lovcu. Uz molitvu za sve branitelje poželjeli su da i šira javnost sazna o vremenu kad su lovci i ratnici branili Domovinu. U svečanoj odori među okupljenim lovcima bio je i stari lovac Ivica Žilac, umirovljeni pukovnik HV-a. Kao što je rekao Josip Jančić Babriga, boljeg spomenika od lovačke čeke, lovci i nisu mogli podignuti svom lovcu, Jadranku Cumbaju.

Tekst i snimka: Boris ĆAVAR
Zadnja izmjena Subota, 06 Kolovoz 2016 17:16