Lovci u problemu: U varaždinskoj županiji od 30 lovišta samo 16 ima suglasnost o zakupu

Napisao/la  Četvrtak, 10 Ožujak 2016 22:48

Dio lovaca iz varaždinskog kraja, baš kao i iz ostatka Hrvatske, u velikim je problemima jer 31. ožujka ističe 10-godišnji zakup lovišta. Naime, nakon što je Ustavni sud suspendirao dijelove spornog 30. članka Zakona o lovstvu, još uvijek nema pojašnjenja o automatskom produljenju lovozakupa, doznajemo od Ivana Kutnjaka, predsjednika Lovačkog saveza Varaždinske županije.

Na području Varaždinske županije trenutno za 16 lovišta postoji suglasnost o zakupu, dok ih još 14 čeka rješenje, podsjeća Ivan Kutnjak.

- Ovih dana namjeravamo lobirati kod pomoćnika ministra poljoprivrede da se pojasni na koji će se način automatski produljivati lovozakup. Trenutno oko svega vlada konfuzija, a to nije dobro za lovstvo – ističe Kutnjak.

Dodao je da je stav LS Varaždinske županije da “sva zajednička lovišta trebaju ići u produljenje zakupa bez natječaja“.

Neki već potpisuju novi zakup

I dok se u nekim županijama već krenulo s potpisivanjem novog zakupa, Lovački savez Varaždinske županije mora riješiti i problem s granicama lovišta.

- Nažalost, pojedina lovišta u Koprivničko-križevačkoj županiji ulaze na prostor naše županije. Stoga ćemo u Ministarstvu poljoprivrede nastojati riješiti i pitanje njihovog razgraničenja – zaključio je Kutnjak.

Inače, kako neslužbeno doznajemo, čeka se objava Odluke Ustavnog suda u Narodnim novinama, nakon čega će Varaždinska županija moći poduzeti korake za proces daljnjeg produljenja lovozakupa na svojem području.  

Izvor: evarazdin.hr

Zadnja izmjena Četvrtak, 10 Ožujak 2016 23:42