"Hrvatska uživo": prilog o lovnom turizmu Hrvatske

Napisao/la  Subota, 17 Siječanj 2015 02:11

U emisiji Hrvatska uživo, emitiranoj 08. siječnja, bilo je riječi o lovnom turizmu u Hrvatskoj. Link: Lovni turizam u Hrvatskoj.

U prilogu govorilo se kako je lovstvo neiskoršteno u turizmu zbog nedostatka koncepcije i strategije, za razliku od Mađarske, Bugarske i druge zemalja koje su lovstvo pretvorile u visokoprofitabilnu djelatnost koja značajno doprinosi njihovim gospodarstvima.

Lovstvo danas nije prisutno na turističkom tržištu Hrvatske – posve bezrazložno. U Hrvatskoj danas prosječno lovi oko 6000 stranih lovaca koji kroz organizirani lov pridonose sa 65 milijuna kuna bez otkupa trofeja i mesa divljači. Prije rata Hrvatska je visoko kotirala: godišnje ju je posjećivalo 30 000 lovaca koji su uprihodili sa 330 milijuna kuna.

U Europi ima više od 7 milijuna lovaca koji godišnje na svoju strast troše 75 000 kn a njih 40% lovi izvan svoje matične zemlje. U Europi lovstvo zapošljava i 100 000 djelatnika, dok je u Hrvatskoj situacija posve drugačija. Hrvatska ima oko 11 000 lovišta a za razvoj lovnog turizma potrebno je otvaranje novih radnih mjesta zbog uzgoja i zaštite divljači.

Samo u Osječko baranjskoj županiji godišnje se odstrijeli i na tržište ponudi 262 tona mesa divljači koje su strana tržišta otkupljivala, prerađivala i ponovo nudila hrvatskim kupcima po visokim cijenama. Ali i to se mijenja – nekoliko mesnih industrija počelo je otkupljivati divljačinu te je nuditi potrošačima po daleko pristupačnijim cijenama.

U prilog je naglasak stavljen na Slavoniju i Baranju (lov jelena, srne, divlje svinje), te prikazuje lovište Kapelački lug.

Nažalost, zbog nemogućnosti uređivanja i krojenja videa, na linku se nalazi cijela emisija. Prilog o lovstvu počinje u 26. minuti i 35. sekundi: LINK.

Još jedan prilog o lovcima kao zaštitarima, također emitiranom u emisiji "Hrvatska uživo".

Lovac.info
Zadnja izmjena Četvrtak, 15 Siječanj 2015 20:51