Međunarodni sokolarski susret u Draganiću

Napisao/la  Srijeda, 31 Prosinac 2014 04:09

Hrvatsko sokolarstvo najstarije je u Europi, a prema nekim zapisima na ovim prostorima spominje se još u 2.stoljeću nove ere. Tradiciju nastavlja stotinjak registriranih sokolara na području naše države, dok ih je na karlovačkom području trenutno desetak. Za bavljenje ovim načinom lova potrebno je puno strpljenja i ljubavi prema pticama.

U Draganiću se krajem studenog održao Međunarodni sokolarski susret na kojem je sudjelovalo 20-ak sokolara iz Hrvatske i Slovenije. Inače sokolarenje je jedan od definiranih ciljeva u Strategiji razvoja lovnog i ribolovnog turizma Karlovačke županije, stoga se svi nadaju da će ovakvi susreti prerasti u tradiciju.

Druženje je jako važno jer tako dolazi do razmjene iskustava, zapravo nadogradnje znanja koje imamo, ali ne zanemarujemo ni lov, kako bi naše ptice nešto ulovile, odnosno približile se svojim prirodnim karakteristikama koje imaju, kazala je predsjednica Slovenskog saveza za sokolarstvo Vilma Alina Šoba. 2010. godine ovaj je način lova uvršten i na popis nematerijalne kulturne baštine.

Obzirom da ptice grabljivice pripadaju skupini zaštićenih životinja za njihovo posjedovanje potrebne su posebne dozvole. Stoga je potrebno posebno obrazovanje i polaganje ispita vezanih uz sokolarstvo.

Sokolarenje je održivi način lova jer podrazumijeva da nema ranjavanja, buke niti ugroze okoline, prihvatljiv je i edukativan, kažu sokolari. Bitno je za reći i kako su uvjeti za dobro sokolarenje obilje divljači i dobar pas, ali i tereni kakvih ima upravo na području Draganića.

Trend, N. L.C., 29.11.