Priločki lovci u jednom danu pronašli čak 52 zamke za divljač!

Napisao/la  Subota, 27 Prosinac 2014 06:06

Sa dolaskom blagdana dolaze i veći problemi za divljač, posebno se to odnosi na srneću divljač koja je najčešća meta bezobzirnih krivolovaca. S toga su ovih dana članovi Lovačkog društva „Prepelica“ Prelog krenuli u ophodnje diljem prirodnih staništa divljači kojima gospodare i imali su što za vidjeti.

Samo u jednoj ophodnji u šumskom predjelu zvanom „Postakoski kote“ pronašli su 52 žičane zamke namijenjene za krivolov srneće divljači. Lovci ističu da ovo nije djelo pojedinca već organizirane skupine koja nemilosrdno ganja divljač u lovištima i tjera ih na tako postavljene zamke. Danas se teško boriti protiv krivolova na polju i u šumi uvijek ima ljudi sa traktorima ili kombijima kojim prijevoznim sredstvima se koriste i krivolovci te je teško znati dali se lovištem netko kreće radi poljoprivrednih radova ili je u krivolovu.

Iako su kazne za krivolov dosta visoke te se krivolovcu može izreći kazna i do 3 godine zatvora što bi trebao biti dovoljan razlog da nekog odvrati od počinjenja krivolova, no kako kaznu zatvora sudovi poznatim počiniteljima slabo izriču, kazna je sama po sebi izgubila svoju svrhu.

Koliko su opasne ovakve žičane zamke govore i podaci iz prakse susjednih lovišta da se u njima u jednom danu ulovilo i do desetak grla srneće divljači što predstavlja ogromnu štetu lovačkim društvima ali što je još važnije nanosi ogromnu štetu održavanju prirodne ravnoteže tog područja.

Iskustva lovaca nam govore koliko su zamke opasne i za druge životinje te se znalo dogoditi da u njima završe i lovački psi prilikom obilaska lovišta. Kako je istaknuo predsjednik LD „Prepelica“ Prelog Nenad Igrec biti lovac ne znači samo loviti divljač nego se prije svega baviti njezinom zaštitom čemu u prilog govori i podatak da naše lovačko društvo tijekom godine provede samo 20 dana u organiziranim lovnim aktivnostima dok se ostalih 340 dana u godini kao lovci bavimo zaštitom divljači i njezinih prirodnih staništa kroz uređenje remiza, uzgojem i ispuštanjem divljači u lovište, izradom pojilišta, hranilišta i solišta diljem lovišta, zimskom prehranom divljači, ove godine za istu je namijenjeno preko 12 tona kukuruza, te zaštitom divljači od krivolova kroz lovočuvarsku službu i organiziranim lovačkim ophodnjama.

medjimurje.hr, 15.12.