Vukovi (ponovo) stvaraju nevolje u zaleđu Šibenika

Napisao/la  Srijeda, 17 Prosinac 2014 02:17

Prava drama odvijala se u ponedjeljak, 15. prosinca, na gospodarstvu 55-godišnjeg stočara u Miljevačkim Bogatićima nedaleko Šibenika.

Oko podneva Ante Ćustonjić otišao je baciti pogled na svoje krave kada je kod male četveromjesečne magarice zatekao vučicu s tri mlada! Vučica je taman pokušavala usmrtiti malo „pule“ u čemu ju je Čustanić otjerao mašući rukama. Mlada magarica, miljenica obitelji, pretrpila je teške ozlijede ali prema posljednjim informacijama preživjela je noć i stala na noge. Izgledno je da će preživjeti.

Oštećeni tvrdi da mu je ista vučica i prošle godine „posjetila“ imanje.

- Ne znam što da radim jer ja od svojih životinja živim. Na imanju imam još šest magaraca, telad i konjiće. Samo pokušavam zaraditi da mogu normalno živjeti i onda mi se ovako nešto desi! Zaklali su mi dosad dva junca, jednoj su mi kravi iskidali vime, preklani su mi mladu magaricu ubili. Što ćete više? Samo na području Drniša i Miljevaca ove je godine, čujem od lovaca, nestalo više od 50 pasa. Sve su to vuci izjeli! Ovo je njihova ruta, spuštaju se s Promine i haraju po Oklaju i Miljevcima. Pa, molim vas, da njima nije dobro, ne bi ova vučica othranila tri mlada, deblja od ijednog pasa. Lovci su ih viđali i po pet u leglu. Znači da im je ovdje kod nas dobro. Puno bolje nego nama s njima! – pojadao se Ćustonjić.

Njegove riječi potvrđuje i Ivica Šupe, vještak Ministarstva za zaštitu okoliša i prirode, koji procjenjuje da na području Šibensko – kninske županije obitava od 50 do šezdeset vukova.

- Od njih godišnje strada preko tisuću grla stoke – najviše ovaca i koza, premda ni goveda nisu pošteđena. No, pored toga, Šupe veli da ima dosta i neevidentirane štete. Primjerice u županiji ima oko dvije tisuće lovaca, pa ako uzmemo da svaki od njih ima barem jednog psa i da ih dosta nestane u šumi većina ih postanu plijen vuka. Isto tako i divlje svinje koje se love neodgovarajućom sačmom i bez pasa krvosljednika, i one ranjene završe vuku na tanjuru. Tu je i klaonički otpad koji se nekontrolirano baca, a sve to doprinosi održavaju vučje populacije na ovom prostoru. 

Lovac.info, prema Slobodna Dalmacija, 15.12.
Zadnja izmjena Srijeda, 17 Prosinac 2014 14:28