Vuk u centru Lišana Oštrovačkih napao ovce, među mještane uvlači se panika

Napisao/la  Petak, 05 Prosinac 2014 00:14

Šest ovaca je zaklano, a jedna je smrtno ranjena u napadu vuka koji se krajem studenog u okolici Zadra. Možda to i ne bi bilo toliko neobično da se napad nije dogodio u samom središtu mjesta, u popodnevnim satima.

Vuk je zaskočio stado u vlasništvu Stipe Stipića oko 15 sati, i to u samom središtu Lišana Ostrovačkih u okolici Zadra. Napad se dogodio stotinjak metara od dječje igrališta te dvjestotinjak metara od škole koju su djeca napustila pola sata prije samog napada. Mještani Lišana ne pamte da se nešto slično ikada dogodilo u njihovoj općini, da je vuk usred dana ušao u samo središte mjesta i zaklao sedam ovaca.

- Problem je što se u ovakvim slučajevima nemamo kome obratiti za pomoć. Vuk je zaštićena životinja i kod njegova napada ne postoji državni sustav koji može adekvatno reagirati. Napad smo javili policiji koja je izašla na teren i napravila očevid i - to je sve. A opasnost od novog napada i dalje postoji – kaže Ivana Dević, danas zaposlenica Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije.

Vuk se ili toliko udomaćio da se ne boji ni po danu zalaziti tako duboko u naseljeno područje ili se radi o bjesnoj životinji, smatra Ivana Dević podsjećajući na slučaj od prije nekoliko godina kada su također u središtu mjesta imali napad nekoliko lisica. Ispostavilo se da je bila riječ o bijesnim životinjama pa su u narednih nekoliko vikenda organizirane lovačke hajke koje su problem brzo riješili. U slučaju napada vuka, tako nešto nikome na pada na pamet, jer je vuk zaštićena životinja i kazne za njegov odstrel su visoke.

-S obzirom da se u ovim zadnjim godinama pokazao negativan trend, onda odstrel nije bio odobren., rekla je Zrinka Domazetović iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u zadarskom zaleđu živi oko 6 čopora vukova, dok je njihova brojnost na području cijele Hrvatske i manje od 200. S ovim brojkama ne slažu se stočari iz zadarskog zaleđa koji posljednjih godina prijavljuju sve više napada na svoje životinje, a u nekim mjestima već se odustaje od tradicionalnog uzgoja stoke.

Da se nešto događa s ovcama koje su mirno pasle na livadi prvi je primijetio vlasnik stada Stipe Stipić. Isprva je mislio da se radi o većem psu, ali kad se približio stadu ugledao je šest ovaca kako leže oblivene krvlju, a sedma je još davala znakove života. Sve stradale životinje vuk je ugrizao u predjelu vrata pa ni skori dolazak veterinara nije im pomogao jer su brzo iskrvarile. 

- To je nažalost tako. Najprije zovemo veterinara, pa nadležne službe u Benkovcu pa policiju. Ali od toga nemamo velike pomoći jer nas nitko ne može zaštiti od novog napada vuka – rekla je jedna zabrinuta Lišanka.

Samo dva dana nakon ovog događaja jedan vuk je viđen u jutarnjim satima i to u neposrednoj blizini kuće - na 50 metara! Nakon nekoliko minuta nešto ga je preplašilo s ulice i brzo se se povukao u obližnji šumarak. Mještani smatraju da se radi o istom vuku. Više o tome pročitajte ovdje: HRT - vijest.

Načelnik Općine Lišane OstrovičkeIvan Musić apelira na mještane da budu na oprezu, a namjerava i uputiti zahtjev za odstrijel Ministarstvu zaštite okoliša. Musić smatra da se ne radi o bijesnoj životinji već samo o gladnom vuku, jer, kaže, u brdu je vjerojatno ponestalo krupne divljači i "on se spušta prema naseljima gdje je blago". - Mi ćemo kao općina učiniti sve, pokušati ćemo izvršiti pritisak na mjerodavne i sve da ga otjeramo odavde, kazao je načelnik Musić.

Stalni vještak za štetu od napada na divlje zvijeri Ana Grgas nije danas bila u Lišanima Ostrovičkim jer je bila na očevidu u Golubiću kod Obrovca. Grgas je već ranije komentirala kako su napadi vukova promijenila svoj uobičajen obrazac. - Prije su se napadi vuka događali u Bukovici i ponekad u Ravnim kotarima. Posljednje tri godine, a osobito ove, vuk se premjestio prema priobalnim gradovima i mjestima. Imamo zabilježene njegove napade u Gorici, Debeljaku, Ražancu, Rtini, Podgradini, Vrsima, kaže Grgas.

Lovac.info, prema Zadarski list, 26. i 29. 11.