Medvjeda podno Kamenjaka ustrijelio i obezglavio krivolovac

Napisao/la  Utorak, 11 Ožujak 2014 00:04

medvjed-kamenjakMedvjed čije je obezglavljeno truplo pronađeno prije nekoliko dana podno Kamenjaka po svemu je sudeći ubijen vatrenim oružjem, pokazali su prvi nalazi stručnjaka s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Prema riječima profesora Đure Hubera, pri ispitivanju lešine je pronađena prostrijelna rana koja ukazuje na uzrok smrti nesretne životinje, kojoj je nepoznati počinitelj, nakon što je uginula, odsjekao glavu i obje lijeve šape. 

medvjed 5

Medvjed čije je obezglavljeno truplo pronađeno prije nekoliko dana podno Kamenjaka po svemu je sudeći ubijen vatrenim oružjem, pokazali su prvi nalazi stručnjaka s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Prema riječima profesora Đure Hubera, pri ispitivanju lešine je pronađena prostrijelna rana koja ukazuje na uzrok smrti nesretne životinje, kojoj je nepoznati počinitelj, nakon što je uginula, odsjekao glavu i obje lijeve šape.

„Rana od vatrenog oružja pronađena je na nozi medvjeda. Iako ta ozljeda nije bila smrtonosna, ona govori da je vjerojatno stradao od ruke krivolovca. Osim u nogu, po svoj je prilici bio ustrijeljen u predjelu glave ili vrata, od čega je i uginuo, no to se ne može sa sigurnošću utvrditi s obzirom da su i glava i vrat odrezani s trupla“, kazao je Huber, dodajući kako su izuzeti i uzorci sadržaja želuca koji će biti temeljito ispitani.

Ovo je, prema njegovim riječima, već drugi slučaj krivolova medvjeda u nekoliko mjeseci, budući da je jedini prošlogodišnji slučaj zabilježen u prosincu, podno Velebita. Da je riječ o krivolovu, a ne o uginuću medvjeda nakon ranjavanja u lovu, ukazuje i činjenica da niti jedno lovačko društvo nije prijavilo ranjavanje medvjeda, što su inače dužni učiniti.

medvjed-kamenjakUsprkos svemu, krivolov medvjeda je u Hrvatskoj, unatoč dvama slučajevima u razmaku od svega tri mjeseca, ipak vrlo rijetka pojava.

"Za razliku od vuka, koji nažalost često stradava od ruke krivolovaca. Na istom području, blizu Kamenjaka gdje je pronađen obezglavljeni medvjed nedavno je pronađena i lešina vučice. Ona je zamrznuta, a pretpostavlja se da je stradala od naleta vozila, no nakon ovog slučaja i ta će lešina biti temeljito pregledana, kako bi se utvrdilo je li i ona stradala od krivolovaca", kazao je prof. Huber.

Otkrivanje počinitelja u rukama je policijskih službenika, a bude li pronađen, prijeti mu novčana kazna do 10 tisuća kuna, plus odšteta za vrijednost ustrijeljenog medvjeda koja može biti i znatno viša, a ovisno o tome je li koristio ilegalno oružje prijeti mu i zatvorska kazna.

Novi list, M.G., 07.03.