Etički lov: ubijanje životinja samo radi prehrane

Napisao/la  Ponedjeljak, 07 Listopad 2013 08:26

etički-lov-maldi-13NOVI TREND U SVIJETU LOVSTVA - sve veći broj mladih, koji ranije nisu bili lovci, a neki čak ni mesožderi, odlazi u lovačku pustolovinu. Ali, ovom soju lovaca  nije do krvoprolića ni do razmetanja trofejima, nego do - pribavljanja  hrane! Najslavniji među njima je nitko drugi nego multimilijarder Mark  Zuckerberg, osnivač i većinski vlasnik Facebooka, Zuckerberg i njegovi istomišljenici nova su pojava u odnosu na lovce "srednje  struje", koji s oružjem u ruci traže uzbuđenja i potvrdu muškosti. Za razliku  od većine suvremenika, on je dohvatio lovačku pušku iz drugih pobuda. U  proljeće 2011. zavjetovao se da će godinu dana jesti samo meso koje osobno  ulovi ili zakolje. Pa je izvadio lovačku dozvolu i upucao bizona. "Moj je  osobni izazov biti zahvalan za hranu koju jedem", citirao ga je New York  Times.

etički-lov-maldi-13

Sve veći broj mladih, koji ranije nisu bili lovci, a neki čak ni mesožderi, odlazi u lovačku pustolovinu. Ali, ovom soju lovaca  nije do krvoprolića ni do razmetanja trofejima, nego do - pribavljanja  hrane! Najslavniji među njima je nitko drugi nego multimilijarder Mark  Zuckerberg, osnivač i većinski vlasnik Facebooka, Zuckerberg i njegovi istomišljenici nova su pojava u odnosu na lovce "srednje  struje", koji s oružjem u ruci traže uzbuđenja i potvrdu muškosti. Za razliku  od većine suvremenika, on je dohvatio lovačku pušku iz drugih pobuda. U  proljeće 2011. zavjetovao se da će godinu dana jesti samo meso koje osobno  ulovi ili zakolje. Pa je izvadio lovačku dozvolu i upucao bizona. "Moj je  osobni izazov biti zahvalan za hranu koju jedem", citirao ga je New York  Times.

Lov humaniji od farme životinja
Sljedbenici ovog trenda kažu da je jedan od motiva lova radi hrane etičke prirode. Užasnuti uvjetima u kojima životinje žive na farmama za masovnu  produkciju, smatraju da je humanije domoći se mesa tako da sami usmrte  plijen metkom. Drugi bi motiv mogao biti hvalisanje pred gostima da odrezak koji im je  upravo poslužen potječe od losa kojeg je domaćin osobno priveo kulinarskoj svrsi. Literarno najnadareniji etički lovci pronasli su i treći motiv -  zaradu od prodaje knjiga u kojima opisuju svoju novootkrivenu strast. Tako je nekolicina ekološki osvještenih lovaca objavila bestselere, koji bi  mogli proširiti trend lova radi hrane. Intrigantno je da su dvije od njih  žene, koje se očito lakše priklanjaju etičkom lovu radi hrane, nego  tradicionalnom, iz okrutne zabave. Medu autorima koje je predstavio New York Times je Lily Raff McCaulou,  autorica knjige "Call of the Mild: Learning to Hunt My Own Dinner" (Zov  blagosti: kako uloviti vlastitu večeru). Zasitivši se života u New Yorku,  nekadašnja asistentica redatelja preselila se u divljinu Oregona, gdje  se počela sama brinuti za svoje prehrambene potrebe. Prvo je ciljala manje životinje, ali je u međuvremenu dogurala do losa. Kad  je skinula krupnog lopatara, veli, naklonila mu se i rekla, "hvala ti, žao  mi je." Dok su njeni urbani i lijevo orijentirani roditelji zabrinuti da ce  Lily postati desničarska ikona, ona tvrdi da je za nju "lov dosezanje  krajnje granice feminizma."   Jednak doživljaj ženske emancipiranosti prožima i Georgiju Pellegrini, drugu  spisateljicu koja je obradila svoje lovačke pothvate.

Njujorčanka, bivša  analitičarka zlosretnog Lehman Brothersa predočila je svoja iskustva u  knjizi "Girl Hunter: Revolutionizing the Way We Eat, One Hunt at a Time" (Cura lovac: revolucija u načinu hranjenja, lov po lov). "Želim za svoje obroke platiti punu karmičku cijenu", poručuje. "Patka koju  čovjek sam očerupa ima mnogo bolje ukus od one koju očerupa netko drugi." Tovar Cerulli je muškarac, ali je njegov ulazak na lovački teren senzacija  stoga što je ranije bio zakleti vegan, sljedbenik najekstremnije grane  vegetarijanstva, koja odbacuje sve životinjske proizvode, uključujući  mlijeko i jaja. No, kad mu je liječnik preporučio vise bjelančevina, sve se preokrenulo:  dohvatio je pušku i krenuo u šumu po dozu nutrijenata koji mu je nedostajao.  Kad je nagomilao iskustvo, napisao je knjigu "The Mindful Carnivore: A  Vegetarian's Hunt for Sustenance" (Svjesni mesožder: vegetarijancev lov radi  opstanka) predstavivši svoj moto: "Jesti širom otvorenih očiju." Najluksuzniji lovački domovi svijeta  Gdje odsjedaju elitni lovci?   Trend etičkog lova je dobrodošla novost u divovskoj lovnoj industriji, no  sigurno neće u dogledno vrijeme istisnuti klasični lov radi trofeja,  rekreacije i zadovoljavanja nagona koje vučemo iz vrlo rane faze razvoja  ljudskog roda. Koliki su razmjeri lovne industrije možete naslutiti kažemo  li vam da samo u SAD lovci godišnje na svoju strast troše blizu 23 milijarde  dolara, a da tamošnja lovna industrija zapošljava milijun ljudi. I Hrvatska je lovacki eldorado sa svojim područjima slabe naseljenosti, pristojno očuvanom prirodom i bogatom faunom.

Od vegana do lovca
U Hrvatskoj je registrirano skoro 53.000 lovaca, sto znaci da se ovom aktivnoscu bavi 1,3 posto svih stanovnika. S obzirom na brojnost lovaca u svijetu, razumljivo je  da medu njima ima i vrlo imućnih, koji nemaju mnogo zajedničkog s  uobičajenim asocijacijama na lov: karirane košulje, spavanje u vrećama i skromni obroci u lovačkim domovima. U današnje vrijeme, bogataši iz svih sfera otkrivaju strast potjere i  obaranja plijena, pritom ne želeći da im to iskustvo bude nagrđeno neudobnim  smještajem, osrednjom hranom i niskim standardom usluge. Predstavljamo vam stoga sedam najluksuznijih lovačkih domova na svijetu, po izboru portala  AskMen i Fox Newsa.

1. Tarr Farm Dulverton (Engleska)
Tarr Farm u engleskom Dulvertonu nudi neke od najboljih prilika za lov u  Europi. Dok vam oružje miruje, možete uživati u panorami i rekreirati se  sportskim aktivnostima kao što su penjanje uz stijene, pješačenje,  bicikliranje, kajakarenje i pecanje. Udobnost doma je na nivou pet  zvijezdica, a sobe su opremljene posteljinom od egipatskog pamuka, DVD-ima i  organskim higijenskim proizvodima.
 
2. The Aloes Camp (Južna Afrika)
Najluksuzniji lovački dom u zemlji koja slovi za meku lovaca iz cijelog  svijeta. The Aloes Camp, sagraden 1870. izvorno je bio seosko imanje, a  nakon renovacije dobio je bazen, bar i restoran. Ovamo dolaze  lovci na gnua, jelena lopatara, šakala i divlju svinju.  Turistima su na usluzi profesionalni lovci, koji ih vode divljinom do  plijena. 

3. Glenroy Hunting Lodge Queenstown (Novi Zeland)
Izgrađen pokraj krševitog kanjona rijeke Kawarau, gdje je u 18. stoljeću vladala zlatna groznica, lovački dom Glenroy je središnje mjesto najvećeg  privatnog lovišta u Novom Zelandu i osigurava smještaj za 12 ljudi. Ovdje  ćete naći veliki  prostor za roštilj, ljekovite kupke i bar. Od životinja koje vam se mogu  naći na nišanu tu su jelen lopatar, crveni jelen, američki los i himalajski  tahr.

4. Dymond Lake Lodge Manitoba (Kanada)
Najluksuzniji kanadski lovački dom podignut je usred države, u Manitobi, na  ruti kojom prolaze milijuni ptica na putu prema jugu. Iako je Dymond Lake  najdraža lokacija lovaca na pernatu divljač, niti ljubitelji krznene  zvjeradi neće ostati zakinuti, jer područje obiluje karibuima i sobovima. U ovom raju za lovce posjetitelja će dočekati četiri luksuzna apartmana,  kamini u stijeni, sauna i prostorija za igre. 

5. Rainbow Bay Resort (Aljaska, SAD)
U ovaj topli lovački dom i okolno lovište navracaju pustolovi željni  iskusiti atmosferu iz filma "Na rubu divljine" s Anthony Hopkinsom  i Alecom Baldwinom. I susresti se s nekim od mjesnih grizlija, po mogućnosti  sa sigurne udaljenosti i nabijene puške. Osim medvjeda, ovdje se love  losovi i razne vrste riba. Krajolik  na ovoj lokaciji južno od Anchoragea toliko je lijep da u njemu možete  uživati i bez ispaljenog metka.

6. Rancho Caracol Brownsville, Teksas (SAD)
Ranč se nalazi u valovitim brdima juznog Teksasa, odakle puca pogled na  meksičko jezero Las Alazanas. Smještaj uključuje prostrane apartmane s  poslugom, bazen na otvorenom, gurmansku hranu i bar na krovu. Ako slutite da  niste u najboljoj pucačkoj formi, na raspolaganju su vam glineni golubovi. Vježba će vam pomoći da pogodite prepelice, omiljenu metu  lovaca na ranču Caracol.

7. Three Forks Ranch Savery, Wyoming (SAD)
Najluksuzniji lovački dom na svijetu nalazi se tamo gdje biste ga i  ocekivali - na granici Wyominga i Colorada, u srcu Srednjeg Zapada, čiju  divljinu poznajemo iz western filmova. Dom je smješten na travnatoj  uzvisini podno planina, izmedu rječica u kojima se praćakaju pastrve. Na 200  četvorna kilometra privatnog lovišta strijelcima pred cijev izlaze losovi, jeleni i  antilope. Kad dovrše iscrpljujući posao, lovci se mogu povući u  jednu od 15 raskošnih soba, objedovati u vrhunskom restoranu ili se opuštati  u toplicama. 

AUTOR: Ozren Podnar/VLM
Zadnja izmjena Srijeda, 12 Studeni 2014 01:35