Vatrogasci spasili teško ozlijeđenog orla

Napisao  Utorak, 13 Ožujak 2012 11:22

orao spasavanje_1KARLOVAC - Veterinari se bore za život vrlo rijetkog i zaštićenog bjelorepog orla štekavca pronađenog prije nekoliko dana u šumi u Mahičnom. Pronašli su ga vatrogasci tamošnjeg DVD-a dok su u šumi čistili putove kojima bi se koristili u slučaju intervencije. Orao je bio ranjen i nije ga bilo teško uhvatiti, kaže Marijan Perez, vatrogasac koji je ovu prelijepu veliku i grabežljivu pticu uhvatio. Vatrogasci su orla smjestili kod svog kolege Tihomira Cegura koji je ujedno i inženjer lovstva i zaštite prirode.

 

RIJETKU PTICU GRABEŽLJIVICU SLOMLJENOGA KRILA I NOGE VATROGASCI DVD-A MAHIČNO PRONAŠLI U ŠUMI

orao spasavanje_1

KARLOVAC - Veterinari se bore za život vrlo rijetkog i zaštićenog bjelorepog orla štekavca pronađenog prije nekoliko dana u šumi u Mahičnom.

Pronašli su ga vatrogasci tamošnjeg DVD-a dok su u šumi čistili putove kojima bi se koristili u slučaju intervencije. Orao je bio ranjen i nije ga bilo teško uhvatiti, kaže Marijan Perez, vatrogasac koji je ovu prelijepu veliku i grabežljivu pticu uhvatio.

Vatrogasci su orla smjestili kod svog kolege Tihomira Cegura koji je ujedno i inženjer lovstva i zaštite prirode.

"Orla su ljudi već desetak dana viđali u šumi, no nisu ga uspjeli uhvatiti", kaže Cegur. Zanimljivo je da je orla tih deset dana svakodnevno nadlijetao njegov partner i hranio.

Čim su vidjeli da je orao ranjen, vatrogasci iz Mahična odlučili su mu pomoći do kraja. Uspjeli su stupiti u kontakt s voditeljicom Centra za divlje životinje Ingeborg Bata i jučer ga vatrogasnim vozilom prevezli do ove stručnjakinje.

Na žalost, njene prognoze nisu optimistične – na mjestu loma krila došlo je do upale kostiju, a što je još gore ovoj ptici koja lovi nogama, slomljen je nožni zglob.

Težina ozlijede, pa i uzrok te je li orao mužjak ili ženka uskoro će se utvrditi rentgenskim pregledom. Bata kaže kako bi više voljela da se radi o mužjaku jer u tom slučaju ima nade za njegovo potomstvo.

"Mužjak hrani mlado, ali ga ne grije", pojašnjava.

Međutim, ukoliko se ozlijeđeni orao i izvuče, naglašava, izvjesno je da više nikada neće moći natrag u prirodu. Živjet će u Centru za divlje životinje.

Izvor: Radio-Mreznica.hr | 12.3.2012.

Zadnja izmjena Utorak, 13 Ožujak 2012 11:47