IN MEMORIAM - JOSIP VUKOVIĆ, prof.

Napisao  Petak, 09 Ožujak 2012 00:39

IN MEMORIAM  -  JOSIP VUKOVIĆ, prof. (02.08.1930 – 07.03.2012)

vukovic-1Svim ljubiteljima hrvatskog ovčara te ostalih autohtonih pasmina, lovcima (dugogodišnji lovac s inozemnim iskustvom), planinarima, ljubiteljima prirode, javljamo tužnu vijest, da nas je dana 07.03.2012. godine u 82. godini života napustio veliki čovjek, ljubitelj prirode a napose HRVATSKOG OVČARSKOG PSA  kojem je posvetio sav svoj život i jedini ostavio traga pisanom riječju i video zapisima.

IN MEMORIAM  -  JOSIP VUKOVIĆ, prof. (02.08.1930 – 07.03.2012)

vukovic-1

Svim ljubiteljima hrvatskog ovčara te ostalih autohtonih pasmina, lovcima (dugogodišnji lovac s inozemnim iskustvom), planinarima, ljubiteljima prirode, javljamo tužnu vijest, da nas je dana 07.03.2012. godine u 82. godini života napustio veliki čovjek, ljubitelj prirode a napose HRVATSKOG OVČARSKOG PSA  kojem je posvetio sav svoj život i jedini ostavio traga pisanom riječju i video zapisima.

 

Opraštamo se riječima iz predgovora  njegove  knjige, izdane 1997. godine u Karlovcu:

„HRVATSKI OVČAR GOSPODAR STADA“

koju je posvetio uspomeni na Garu, hrvatskog ovčara koji je izgubio život braneći ga;

        „ Pišući ovo izlaganje imao sam pred očima prije svega obične, knjiški neupućene, a potom i sve ostale vlasnike i ljubitelje hrvatskog ovčarskog psa. Mislio sam na one koji su se, kao i ja baveće se njime, bezbroj puta u čuđenju osvjedočili kako pred sobom imaju i zagonetku i odgovor o tome kako je priroda čudesna i beskrajno darežljiva. A poticani tim saznanjem, htjeli bi više i bolje i to u dva smjera: usavršavanjem oblika psa i razvijanjem njegovih urođenih sposobnosti.

           Da bi se ispravno moglo voditi računa o tjelesnom izgledu, treba poznavati STANDARD u kojem sve o hrvatskom ovčaru jasno piše, pa ako imate npr. kvalitetno žensko grlo, ne dajte da se pari bez kontrole, već tražite najbolje muško grlo. A koja su to najbolja grla hrvatskog ovčara, lakše ćete procijeniti kada pročitate ove retke.

           Međutim, prava dragocjenost su njegove urođene sposobnosti koje se nekako samozatajno prešućuju, a upravo je to ono što bi moglo proslaviti ovoga psa. Zato istražujemo to područje, usavršavajmo radne sposobnosti psa i omogućimo mu da pokaže što zna i može i da na taj način sam sebe učini znamenitim.

           Bez naše pomoći on te ne može. Međutim, pravo je pitanje kako to u praksi doseći? O tome se moramo dogovarati. Jedno je sigurno: zajedničkim naporom i podupiranjem mnogih ljubitelja i poznavalaca ove pasmine.

          Ja sam, evo, prema svojim mogućnostima pišući ovo, počeo slagati mozaik, opisujući svoja iskustva. Dodajte i vi svoj kamenčić ako ga imate. Veoma cijeneći vaša znanja, iskustva, mišljenja, postignuća, ..., doživljaje s ovim psom, bili bismo vam zahvalni da ih opišete i to pošaljete na adresu: Kinološki športski klub „Karlovac“ (Josip Vuković), Haulikova ulica 7, 47000 Karlovac. I to će, također, biti vaš doprinos upoznavanju i očuvanju ove pasmine pasa. „ Josip Vuković

     Dragi Joža, neka ti je vječna slava i hvala !

 Sahrana će se održati na mjesnom groblju u Skakavcu pored Karlovca, dana 09.03.2012. godine u 16.00 sati

                                                                                                                             Za LOVAC INFO Ivica Vukelja, prof. 

Zadnja izmjena Petak, 09 Ožujak 2012 01:12