Osnovana SUSO - Strukovna udruga stručnih osoba za provedbu LGO, PUD i PZD

Napisao  Ponedjeljak, 20 Rujan 2010 09:24

suso_logo_240.jpgObavještavamo da je dana 01. lipnja 2010. godine osnovana STRUKOVNA UDRUGA STRUČNIH OSOBA ZA PROVEDBU LOVNOGOSPODARSKE OSNOVE, PROGRAMA UZGOJA DIVLJAČI I PROGRAMA ZAŠTITE DIVLJAČI NA POVRŠINAMA IZVAN LOVIŠTA, skraćenog naziva SUSO - Strukovna udruga stručnih osoba za provedbu LGO, PUD i PZD. 
Svjedoci smo dolaska novih vremena i uvođenja novih smjernica u razvoj lovstva. Pozitivnim zakonskim propisima Zakona o lovstvu (ZOL) i pratećih Pravilnika detaljno je propisano obavljanje uzgoja, zaštite, lova i korištenja divljači i njezinih dijelova i zakonodavno uređeno gospodarenje s divljači. Svaki lovoovlaštenik ima obvezu poštivati i provoditi zakonsko rješenje da je divljač dobro od interesa za RH i da ima njezinu osobitu zaštitu, a omogućeno mu je i da svoje pravo lova daje na korištenje trećim osobama (lovni turizam), na način i pod uvjetima propisanim Zakonom. Na taj način lovno gospodarenje stavljeno je u istovjetan odnos s poljoprivrednim i šumskim gospodarenjem što se sve više odražava na razvoj i unapređenje odnosa u lovu i lovstvu...

suso_logo_240.jpgObavještavamo da je dana 01. lipnja 2010.godine osnovana STRUKOVNA UDRUGASTRUČNIH OSOBA ZA PROVEDBU LOVNOGOSPODARSKE OSNOVE, PROGRAMA UZGOJA DIVLJAČI IPROGRAMA ZAŠTITE DIVLJAČI NA POVRŠINAMA IZVAN LOVIŠTA, skraćenog naziva SUSO - Strukovnaudruga stručnih osoba za provedbu LGO, PUD i PZD, te je ista 01. rujna 2010. godine upisana uRegistar udruga RH pod registarskim brojem udruge 04001232, OIB 51647658583(Klasa:UP/I-230-02/10-01/122, Ur.broj:2133-04-02/3-10-6).

 

Svjedoci smodolaska novih vremena i uvođenja novih smjernica u razvoj lovstva. Pozitivnimzakonskim propisima Zakona o lovstvu (ZOL) i pratećih Pravilnika detaljnoje propisano obavljanje uzgoja, zaštite, lova i korištenja divljači i njezinih dijelova i zakonodavno uređeno gospodarenje s divljači. Svaki lovoovlaštenik ima obvezu poštivati i provoditi zakonsko rješenje da je divljač dobro od interesa za RH i da ima njezinu osobitu zaštitu, a omogućeno mu je i da svoje pravo lova daje na korištenje trećim osobama(lovni turizam), na način i pod uvjetima propisanim Zakonom. Na taj način lovno gospodarenje stavljeno je u istovjetan odnos s poljoprivrednim i šumskim gospodarenjem što se sve više odražava na razvoj i unapređenje odnosa u lovu i lovstvu.

 

Temeljem toga za sve ovlaštenike prava lova u RH, odnosno sve pravne i fizičke osoba koje zaštićuju divljač napovršinama izvan lovišta, zakonodavan je propis obveza ustroja Stručne službe,a osoba koja obavlja poslove Stručne službe i ovlaštenik prava lova dužni susklopiti ugovor o međusobnim pravima i obvezama. Za neodgovorno i nestručnoobavljanje poslova ZOL propisuje i kaznene odredbe za Stručnu osobu. Potreba zaosnivanjem Strukovne udruge Stručnih osoba za provedbu LGO, PUD i PZDposljednjih je godina sve izraženija, auvrštavanjem i kaznenih odredbi u ZOL postala je i prijeko potrebna.

 

Lovstvo kao struka, upravo kroz pozitivna zakonska rješenja,postaje i postalo je zasebna struka, respektabilna i vrlo potrebita.

 

Na tragu tih pozitivnih zakonodavnih rješenja, te uslijedsve većeg obima svih zakonskih obveza, nadilažen je pojedinačni pristupStručnih osoba u poslovima provedbe LGO, PUD i PZD te su Stručne osobe kaopojedinci i osnovali SUSO - svoju jedinstvenu Strukovnu udrugu Stručnih osobaza provedbu LGO, PUD i PZD. Lovna struka udružena u strukovnu udruguučinkovitije će poštivati i pratiti zakonsko rješenje da je divljač dobro od interesa za RH i da ima njezinu osobitu zaštitu, te stručno i odgovorno provoditi poslove uzgoja, zaštite, lova i korištenja divljači i njezinih dijelova i gospodarenje s divljači u skladu s potrebama i zahtjevima tržišta, ali imajući u vidu stalno održavanje ekosustava u kojem divljač obitava, jer lovstvo i zaštitaprirode neraskidivo su povezani.

 

Upravo zato strukovna udruga udružuje i okuplja Stručneosobe šumarske, veterinarske i poljoprivredne struke koje u lovištima ostvarujupravo obavljanja poslova Stručne osobe te, temeljem pozitivnih zakonskihpropisa, osobe ostalih struka ili drugih stručnjaka koji rade ili ostvarujupravo rada na stručnim poslovima iz lovnih djelatnosti radi razmjene iskustava, informacija i dobreprakse.

 

Stručni poslovi koje temeljempozitivnih Zakonskih propisa provodi Stručna osoba obuhvaćaju organiziranje (svih radova u lovištu), praćenje (cjelokupnog stanja ulovištu), provođenje (svih planova iradova u lovištu), izrađivanje (svihpropisanih godišnjih planova gospodarenja u lovištu), sastavljanje (svih propisanih izvješća), evidentiranje (cjelokupnih zbivanja u lovištu), analiziranje (svih potrebnih ipropisanih analiza po nalogu nadležnih tijela), dostavljanje (sve propisane dokumentacije nadležnim tjelima), sudjelovanje (u inspekcijskom nadzorulovišta i provođenju znanstveno-istraživačkih radova ako ih ima u lovištu), a posebice i napose organiziranje, briga,praćenje i nadzor poštivanja lovačke etike i običaja.

 

Temeljem pozitivnih Zakonskihpropisa koji reguliraju lovstvo djelatnost SUSO čine upravoposlovi propisani Zakonom, te drugi poslovi određeni Statutom SUSO radizastupanja i usklađivanja zajedničkih interesa, zaštite javnog interesa, kao izaštite interesa trećih osoba.SUSO djeluje i djelovat će u zaštitiinteresa svojih članova kroz poticanje primjene svih strukovnih načela lovnestruke koju u praksi, u lovištima diljem RH, provode i nosioci koje su upravozakonskim propisima prepoznate i propisane Stručne osobe.

 

 

Aktivnim radom SUSOželi sudjelovati i utjecati u formiranju svijesti da su lov i lovstvo sveizraženije prožeti potrajnim i poželjnim gospodarenjem prirodom i nikako nisuviše samo rekreacija i sport. Lov i lovstvo razvija se kao zasebno znanstvenopodručje i potrebno je na vrijeme prepoznati i pripremati se za nadolazećepromjene te u njima aktivno i strukovno sudjelovati i formirati ih. U tom ciljuu SUSO su osnovani Odsjeci prema specijalnostima lovne struke radi lakšeg,bržeg i stručnijeg pristupa pojedinim tekućim problemima lovne struke i njojgraničnih djelatnosti.

 

I lovačka društva idrugi lovoovlaštenici pozdravili su i podržali osnivanje SUSO i prepoznaju jekao svog partnera u ostvarivanju zajedničkog cilja, uspješnog gospodarenjalovištima. Strukovna udruga svakako je partner svim lovoovlaštenicima jerzakonske obveze sve su zahtijevnije i sve više raste potreba upravo za visokokvalitetnom strukovnom pomoći lovne struke iz prakse, čime lovoovlaštenicištite i osiguravaju svoje interese.

 

Ustrojem članskih Evidencijskihregistra stručnih osoba (ERSO i ERSO-1) stvarat će se bazu podataka ostrukovnim referencama Stručnih osoba članova SUSO i nastojati organizirati i provoditi strukovno napredovanje pojedincaStručne osobe, člana SUSO, (poticanje objavljivanja stručnih radova,sudjelovanja na edukacijaskim seminarima, okruglim stolovima i sl.). Timeželimo štiti i lovnu struku i Stručne osobe koje upravo temeljem pozitivnih Zakonskihpropisa ostvaruju pravo rada na stručnim poslovima iz lovnih djelatnosti teomogućiti strukovnu i stručnu kvalitetu ponude i potražnje na tržištu rada. Svečlanske evidencije koje SUSO vodi u cilju su da iste budu javne knjige nazahtijev dostupne lovoovlaštenicima u čiju obvezu spada ustrojavanje Stručne službeu lovištima kojih su lovozakupnici ili koncesionari, tijelima državne vlasti idrugim pravnim osobama ili fizičkim osobama u poslovima vezanim za lov ilovstvo. Upravo zato SUSO je poželjanpartner i svim tijelima državne uprave i lokalne uprave i samouprave nadležnimza poslove lovstva, napose Upravi za lovstvo, kao i pripadajućoj lovnoj inspekciji,a u zajedničkom cilju što kavalitetnije provedbe propisanih zakonskih odrednicai u želji ostvarenja što učinkovitije suradnje, posebice na iznalaženju daljnjihkvalitetnih pozitivnih zakonskih riješenja za dobrobit lovstva i s ciljembudućeg zajedničkog rada na daljnjem definiranju i unaprijeđenju lovne struke.

 

 

Predsjednica SUSO, Stručna službaSUSO i svi članovi SUSO

svim lovcima RH spoštovanjem upućuju lovački pozdrav

DOBRA KOB !

Predsjednica SUSO Mirjana Ivasić, ing.

Karlovac, 20.09.2010.

 

 

Zadnja izmjena Nedjelja, 04 Ožujak 2012 22:05