U LSD Krnjak razaočarani stavom Lovačkog saveza Karlovačke županije

Napisao  Srijeda, 07 Travanj 2010 07:13

lovacki-savez-kz-logo-120.jpg Prenosimo tekst dopisa predsjednika Lovno streljakog društva "Krnjak" iz Krnjaka u Karlovačkog županiji Tihomira Mamića objavljen 2. 4. 2010 u Karlovcu i na web stranici LSD Krnjak.

U tekstu se govori o nemogućnosti učlanjenja LSD Krnjak u Lovački savez Karlovačke županije, kako je tema zanimljiva i općenito važi za LD koji nemaju lovišta u zakupu, molimo za vaše komentare.

lsd-kranjk-logo.jpgU ime članova LSD Krnjak i osobno Tihomir Mamić uputio je dopis Izvršnom odboru Lovačkog saveza Karlovačke županije u kojemu je iskazao duboko razoračaranje u instituciju koja ne poštuje zakone i vlastiti statut, prešućuje nelovačko ponašanje i zanemaruje lovačku etiku. Tekst dopisa objavljujemo u cijelosti.

Poštovani,

s obzirom da sam već u osobnim kontaktima sa tajnikom, predsjednikom i nekim članovima Izvršnog odbora LSKŽ iskazao duboko razočarenje prema odlukama Izvršnog odbora LSKŽ vezana za LSD Krnjak smatrao sam potrebnim svoj stav i stav članova mog društva, pismeno potvrditi.

Izvršni odbor LSKŽ odlukom o odbijanju zahtjeva za primitkom u članstvo LSD Krnjak, postupio je suprotno Zakonu o udrugama i Zakonu o suzbijanju diskriminacije te suprotno Statutu LSKŽ zbog čega smo kao lovci oštećeni, a kao ljudi duboko razočarani.

Statutom LSKŽ pripisano je da članicom Saveza može postati svaka+ lovačka udruga te pravne i fizičke osobe koje gospodare  lovištima na području Karlovačke županije. Ovdje naglašavam da se uvjet gospodarenja lovištima ne odnosi na lovačke udruge koje po svojoj djelatnosti prirodno pripadaju lovačkoj organizaciji, već isključivo na trgovačka društva i obrtnike koji komercijalno zakupljuju lovišta u Karlovačkoj županiji. Ovu tvrdnju potkrepljujem činjenicom da je nekoliko lovačkih društava bez lovišta u članstvu LKSŽ te su aktivne u djelatnostima uzgoja, zaštite, lova i korištenja divljači, njegovanja lovačke etike i običaja, lovnom streljaštvu, lovnoj kinologiji i zaštiti okoliša. Najbolji je primjer LD „Sv. Hubert“ kojemu je, možda sasvim slučajno, predsjednik ujedno i tajnik LSKŽ (što je opet možda sasvim slučajno, još jedan glas više u skupštini Saveza).

Stav Izvršnog odbora LSKŽ da članicom Saveza ne mogu postati lovačka društva koja nisu lovozakupnici, koji mi usmeno priopćen, je diskriminirajući u odnosu na postojeće članice Saveza koje ne gospodare lovištima i suprotan postojećoj praksi, a uz to i banalizira lovstvo isključivo na lov i korištenje divljači. Naime, sve ostale aktivnosti lovstva moguće je provoditi i bez lovišta, dok se sam čin lova uvijek može obavljati komercijalno, u gostima ili se uopće ne mora konzumirati, a da se pritom i dalje ostaje lovac.

Uvjeren sam, a događaji u proteklih godinu dana su to i potvrdili, da je stvarni razlog odbijanja primitka LSD Krnjak u članstvo Saveza prešutna i otvorena podrška koju Savez pruža svojoj članici LD „Vepar“ Krnjak u izbjegavanju odgovornosti vezane uz niz prijava zbog nezakonitog lova i zloporabe oružja.

Iako je statutom LSKŽ predviđena i odgovarajuća stegovna odgovornost  za takve prekršaje Izvršni odbor o tome nije niti raspravljano niti je primijenio statutom propisane mjere. Ne bih želio vjerovati da je razlog tome činjenica da se niste htjeli „zamjeriti“ Mladenu Baliću članu LD Vepar Krnjak inače predsjedniku LS Splitsko-dalmatinske županije koji je kandidata za dopredsjednika HLS-a na sljedećoj izbornoj skupštini, ali kolegijalnost s aktualnim predsjednikom LSKŽ na to direktno upućuje. Kako je i vama kao i meni poznato da je predsjednik LSKŽ Vinko Pavlić u nekoliko navrata najavljivao kandidaturu za drugog dopredsjednika HLS-a onda je računica više nego jasna.

Skandaloznom djeluje i informacija da je naše lovačko društvo kolateralna žrtva odbijanja članstva za Lovačku udrugu Hrvatski dragovoljac kojoj je predsjednik Damir Radinović, a koji je na prethodnim skupštinama otvoreno prozivao vodstvo Saveza.

Zbog svega navedenoga mišljenja sam da u ovim uvjetima između mene osobno i Saveza nije moguća daljnja suradnja i kontakti ne samo na profesionalnoj razini već i na osobnoj razini.

Stoga vas ovim putem želim izvijestiti da na moj angažman na poslovima predavača-ispitivača u povjerenstvu za izobrazbu kadrova u lovstvu pri LSKŽ više ne trebate računati jer bi svaki daljnji nastavak suradnje pod ovim uvjetima bio više nego licemjeran.

Na kraju moram primijetiti da je razočaravajuće da se institucija kojoj je lovačka etika istaknuta u misiji i čiji je predsjednik na nacionalnoj razini zadužen za njegovanje lovačke etike i običaja ponaša upravo suprotno, diskriminirajuće i neetički, što ćemo kao društvo argumentirati i pred nadležnom institucijom zaduženom za suzbijanje diskriminacije, te kroz medije. Takvim djelovanjem Izvršni odbor LSKŽ kratkoročno je nanio štetu mojoj udruzi, ali je puno gore to što dugoročno razarajuće djeluje na poimanje cjelokupne lovačke zajednice u Karlovačkoj županiji i šire. Vrijeme će to i dokazati.

Za kraj slobodan sam vas uputiti na primjer sv. Huberta koji je imao snage spoznati svoj grijehe i propuste, odreći ih se i time se uzdići do razine zaštitnika lovaca.

Tihomir Mamić

Karlovac, 2. travnja 2010.

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58