Albino tele na Medvednici?

Napisao  Četvrtak, 10 Rujan 2009 05:55
albino_lane_medvednica_lovac.jpg Izašle su iz šume na livadu ispred zgrade oko 11 sati. Bez straha su pasle desetak minuta, crni mačak je promatrao. Potom su se vratile u šumu, rekao nam je Ivica M., koji je snimio košute kraj svoje zgrade u zagrebačkoj četvrti Sveti Duh.
- Jedno mladunče bilo je potpuno bijelo. Vrlo je neobično - rekao je gospodin Ivica....

Izašle su iz šume na livadu ispred zgrade oko 11 sati. Bez straha su pasle desetak minuta, crni mačak je promatrao. Potom su se vratile u šumu, rekao nam je Ivica M., koji je snimio košute kraj svoje zgrade u zagrebačkoj četvrti Sveti Duh.
- Jedno mladunče bilo je potpuno bijelo. Vrlo je neobično - rekao je gospodin Ivica.

 

albino_lane_medvednica.jpg
Košute i albino tele
(Srne imaju lanad, a košute telad)
 
- To je albino tele. Takvih pojava ima u prirodi - rekao nam je doc. dr. Davor Zanella sa Zoologijskog zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Geni su se posložili tako da nema pigmenta.  Dovodi do toga da se svjetlost odbija od životinje, pa ona bude bijela. Malo je vjerojatno da će ga majka ostaviti jer ga pamti po mirisu, a ne po boji - pojasnio je doc. Zanella.
U Parku prirode Medvednica rekli su nam da neće organizirati odstrijel ako se ispostavi da je bijelo tele s njihovog terena. Naime, lovci nekad izluče albino životinje kako se gen ne bi širio na potomstvo.

 

Izvor:24sata /09.09.2009. | Auror: Igor Zovko

Foto: I.M.


Sa foruma LOVAC -  Jelen lopatar:

Ako su na snimku košute lopatara i među njima  jedno tele svjetlije boje kože, onda se ne radi uopće o albinizmu. Kod jelena lopatara postoje dvije variante boje. Svjetla, skoro bijela i tamna. Tamna boja dlake je normalna-prirodna, dok je svjetla genetska degeneracija koja je nastala vjerovjatno u farmskom uzgoju.

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58