U Novom Sadu izložba "Sa Titom na safari" hit LORIST-a

Napisao  Nedjelja, 30 Rujan 2012 01:04
276575 novi-sad-sa-titom-na-safari-lovacki-trofeji-sajam-lova-i-ribolova-lorist280912ras-foto-robert-getel-1 f Prenosimo prilog o izložbi  "Sa Titom na safari“ koja privlači veliku pažnju posjetitelja 45. sajma lova, ribolova i sporta – LORIST na Novosadskom sajmu.

Srbija i Jugoslavija su u svojoj povijesti imale svjetski poznate lovce među kojima je i Josip Broz, izjavio je za Tanjug Srbislav Stojšić idejni tvorac izložbe "Sa Titom na safari“ koja privlači veliku pažnju posjetitelja 45. sajma lova, ribolova i sporta – LORIST na Novosadskom sajmu.

276575 novi-sad-sa-titom-na-safari-lovacki-trofeji-sajam-lova-i-ribolova-lorist280912ras-foto-robert-getel-1 f

Prema riječima Stojšića na izložbi se mogu vidjeti brojni lovački trofeji koje su širom svijeta odstrelili lovci sa ovih prostora, a ima primjeraka koji datiraju čak iz 19. stoljeća.

- Nadaleko čuveni lovci sa ovih vojvođanskih prostora s kraja 19. stoljeća su grof Emil Talijan iz Novog Kneževca, Oskar Vojnić iz Subotice, Fenbah Balint iz Apatina i Arsen Damaskin iz Vršca - rekao je Stojšić dodajući da su ti trofeji ostali kao baština našem narodu i danas je većina od njih u "prilično dobrom stanju“.

- Koliko je u tim godinama lovstvo na ovim prostorima bilo razvijeno svjedoči i činjenica da je prvi prirodnjački muzej u Americi otvoren punih deset godina kasnije nego što je otvoren naš prirodnjački muzej u Novom Knaževcu - ističe Stojšić.276572 novi-sad-sa-titom-na-safari-lovacki-trofeji-sajam-lova-i-ribolova-lorist280912ras-foto-robert-getel-3 ff

"Nasljednik" te četvorice lovaca je, kako je rekao Stojšić, "lovac svih naroda i narodnosti“ Josip Broz Tito, koji je, po Stošićevim riječima, bio zaista pravi lovac i koji je svoje brojne i izuzetno vrijedne trofeje ostavio svom narodu, a oni su u podjeli imovine pripali Srbiji.

Na izložbi lovačkih trofeja na Novosadskom sajmu je oko 250 eksponata, dijelom su preparirane životinje, a veći dio izložbe čine rogovi evropskog jelena, jelena lopatara, evropskog srndaća, muflona i kljove divljih svinja.

276578 novi-sad-sa-titom-na-safari-lovacki-trofeji-sajam-lova-i-ribolova-lorist280912ras-foto-robert-getel-4 ff- Na izložbi se mogu vidjeti i dve prostirke Tanzanijskih lavova koje je Josip Broz ustrelio 1958. godine u Etiopiji, ali i rogovi "Marka Pola“ - velike azijske ovce koju je Tito odstrelio u azijskom dijelu tadašnjeg SSSR-a, kao i rogovi alpskog, te srednjeazijskog kozoroga - kaže Stojšić dodajući da je osim trofeja izložena i puška i lovačka oprema koju je Broz koristio.

Ideja za pravljenje jedne ovakve izložbe, po riječima Stojšića, inače vlasnika studija za prepariranje životinja, potekla je iz želje da što veći broj ljudi vidi zaista vrijedne trofeje koje su ustrelili lovci sa ovih prostora, a koji imaju vrlo visoku vrijednost i u svjetskim okvirima.
 276576 novi-sad-sa-titom-na-safari-lovacki-trofeji-sajam-lova-i-ribolova-lorist280912ras-foto-robert-getel-2 ff

- Problem je u tome što Republika Srbija nema prirodnjački muzej, niti muzej lovstva gde bi građani mogli na jednom mjestu da vide sve vrijedne eksponate sa kojima se izuzetno mali broj zemalja može podičiti - kazao je Stojšić dodajući da pažnja koju posjetioci LORIST-a posvećuju izložbi najrječitije govori o njenoj atraktivnosti. 

Izvor: Tanjug | 28. 09. 2012.  Foto: Robert Getel
Zadnja izmjena Nedjelja, 30 Rujan 2012 10:36
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023