Povjerenik za zaštitu prirode

Napisao  Utorak, 05 Svibanj 2009 03:43

22.04. '' Dan planeta zemlje '', dan kada se obilježava i razmišlja o očuvanju prirode i okoliša, o načinu djelovanja na postojeća zagađivanja svih vrsti, zemlje, voda i zraka koja se odražavaju na cjelokupni eko-sustav i biološku raznolikost biljnog i životinjskog svijeta, dan kada se ukazuje na brojne propuste i djelovanja čovjeka u trci za profitom, a koja se odražavaju na cijeli živi svijet na planeti zemlji i ugrožava i sam opstanak živih organizama, dakle i čovjeka.

Zato i mi lovci razmišljamo, brinemo i nastojimo djelovati pozitivno u svom radu na očuvanje svih prirodnih vrijednosti, a kroz to i očuvanju autohtonost divljači koja obitava u našim krajevima. Posebnu pozornost obraćamo na očuvanje voda koja je izvor i uvjet opstanka svega života na planeti zemlji.

Jedan od načina djelovanja na očuvanju prirode i okoliša za lovce i lovačke organizacije bio bi i uvođenje funkcije POVJERENIKA ZA ZAŠTITU PRIRODE u svakoj lovačkoj udruzi ili društvu, a dužnosti i prava Povjerenika su predložene u Priručniku oglednih akata za lovačka društva i lovačke udruge u Statutu ( članak 54. ). Vjerujem da bi i na taj način bio dan veliki doprinos u zaštiti prirode i kontroli eventualnih zagađivanja i drugih štetnih radnji od strane neodgovornih pojedinaca ili organizacija .

IZVOD IZ STATUTA PRIRUČNIKA OGLEDNIH AKATA ZA LOVAČKE UDRUGE :

 

POVJERENIK ZA EKOLOGIJU I ZAŠTITU PRIRODE

 

Članak 54.

 

Povjerenika za ekologiju i zaštitu prirode ( dalje Povjerenik ) imenuje Izvršni odbor Udruge na mandat od 4 godine , a može biti ponovno biran .

Povjerenik obavlja slijedeće poslove :

 

t.01. - prati sve propise vezane za ekologiju i zaštitu prirode ( Zakon o zaštiti prirode , Zakon o zaštiti okoliša i dr. , Pravilnik o lovostaji , Pravilnik o proglašenju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim i dr. ) te upoznaje Izvršni odbor s njima , posebno u odnosu

odražavanja djelovanja lovačke Udruge na prirodu , floru i faunu u lovištu .

t.02. - sudjeluje na organiziranim predavanjima i seminarima o zaštiti prirode i okoliša , te stečeno saznanje i upute prenaša Izvršnom odboru Udruge .

t.03. - potiče svojim savjetima i uputama na djelovanje članova Udruge na pravilan odnos prema prirodi i okolišu , te potiče akcije čišćenja lovišta od divljih deponija smeća .

t.04. - prati sve promjene u zakupljenom lovištu koje mogu ugroziti prirodu i okoliš , te o uočenim promjenama ili ugroženosti obavještava Izvršni odbor ( predsjednika , lovnika , tajnika ) , a po potrebi i nadležne državne organe i inspekciju za zaštitu prirode i okoliša

radi poduzimanja mjera sprečavanja i saniranja nastale štete ili ugroženosti na prirodnim dobrima , flori i fauni ( pojave bolesti , elementarne nepogode , zagađenosti tla , vode i zraka ) .

t.05. - obilazi lovište uz potrebno pisano odobrenje , te sastavlja pisani izvještaj o uočenim promjenama vezanim za t.04. koji dostavlja Izvršnom odboru Udruge , a po potrebi i drugim nadležnim državnim organima ( Ministarstvo zaštite okoliša , prostornog uređenja i graditeljstva , Državni zavod za zaštitu prirode , Državni inspektorat , Županijski ured za zaštitu okoliša ) .

t.06. - prati i kontrolira eventualnu upotrebu zabranjenih sredstava i načina hvatanja i ubijanja divljih svojti životinja ili uništavanja zaštićenih vrsta biljaka i životinja i o tome izvještava odmah Izvršni odbor Udruge i nadležne državne organe u skladu sa Zakonom o

zaštiti prirode , Zakonom o zaštiti okoliša i Zakonom o lovstvu .

t.07. - surađuje sa Povjerenstvom za ekologiju i zaštitu okoliša pri ŽLS i HLS , te drugim institucijama vezanim za ekologiju , zaštitu prirode i okoliša .

 

Za svoj rad povjerenik za ekologiju i zaštitu prirode odgovara Izvršnom odboru Udruge .

 

Ronald Pichler  22.04.2009.
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 13 Travanj 2015 13:04
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023