Apel lovcima: Uginulu divljač s cesta nek preuzimaju gradovi i općine!

Napisao 
HLS
Četvrtak, 12 Svibanj 2016 00:44
Đuro Dečak: Pradlažemo da lovoovlaštenici ne preuzimaju stradalu divljač s javnih cesta... Đuro Dečak: Pradlažemo da lovoovlaštenici ne preuzimaju stradalu divljač s javnih cesta... Davor Javorovic/PIXSELL

Uginulu divljač s cesta nek preuzimaju pravne osobe koje upravljaju cestama odnosno gradovi i općine

- S obzirom da se činjenica da lovoovlaštenici preuzimaju stradalu divljač s javnih cesta i to se u parničnim postupcima zbog naknade štete često tumači lovoovlaštenicima na štetu, pradlažemo da lovoovlaštenici ne preuzimaju stradalu divljač s javnih cesta - oštru je i jasnu poruku uputio predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak svim lovačkim društvima u Republici Hrvatskoj.

Kod lovoovlaštenika se podrazumijevaju, laički rečeno, sva naša lovačka drušva koja su zakupom lovišta stekla pravo lova na temelju Zakona o lovstu.

Razlog ovakvog reagiranja Hrvatskog lovačkog saveza su učestale prometne nesreće nastale naletima automobila na divljač na javnim cestama i brojni postupci koji se parnično vode na hrvatskim sudovima protiv lovačkih društava.

Prema Zakonu o lovstvu i Zakonu o cestama, divljač je dobro od interesa za Republiku Hrvatsku i ima njezinu osobitu zaštitu, a javne ceste su javno dobro u općoj uporabi u vlasništvu države.

Sukladno tome apelira se na lovce da se promijeni praksa sakupljanja uginule divljači na javnim cestama. Naime do sada je to bila normalna pojava te su vozači pozivali lovce u slučaju takve prometne nesreće. Javne ceste nisu dijelovi lovišta te je na njima lov zabranjen kao i provođenje bilo kakvih drugih mjera i radnji.

- Prema Članku 102. Zakona o veterinarstvu, propisano je da su jedinice lokalne samouprave, dakle gradovi i općine, dužni osigurati sakupljanje i propisno zbrinjavanje lešina životinja s javnih površina te snose troškove rečenog postupanja. Kako zakon o veterinarstvu govori općenito o životinjama, to smatramo kako se navedena zakonska odredba odgovarajuće odnosi i na divljač - jasan je Dečak.

'Ne preuzimajte stradalu divljač s javnih cesta i izbjegnite u maksimalnoj mjeri odnos s sudovima'

Ulovljena, ranjena i uginula divljač i njezini dijelovi pripadaju lovoovlašteniku na površini gdje je propisan lov, a izvan tih površina za divljač je odgovorna osoba koja provodi zaštitu divljači na tim površinama. Prema tome, radi se o jedinicama lokalne samouprave. 

S toga se apelira na lovce i lovačka društva da ne preuzimaju stradalu divljač s javnih cesta i izbjegnu u maksimalnoj mjeri odnos s sudovima i prepuste je na zbrinjavanje jedinicama lokalne samouprave i pravnim osobama koje gospodare cestama.

Izvor:emedjimurje.rtl.hr  Autor: Dora Vadlja

 

Zadnja izmjena Četvrtak, 12 Svibanj 2016 00:51
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023