Povijest gađanja letećih meta

Napisao  Četvrtak, 29 Srpanj 2010 18:44
Donosimo kratke izvatke iz knjige "Gađanje letećih meta na području Županije primorsko -goranske" autora Milorada Šepića u ovom prilogu autor govori o počecima gađanja letećih meta.:
Gađanje letećih meta (glinenih golubova) organizirano se provodi od početka prošlog stoljeća. U početku su lovci gađali žive golubove u cijelom svijetu, pa tako i kod nas. To osuđuje tadašnja javnost i nastoji se žive golubove zamijeniti letećim metama. Pronalaskom modernih letećih meta mogle su se razviti i streljačke discipline TRAP, PARNI TRAP i SKEET, koje su olimpijski sportovi.

Najprije je Bečlija Fuchs 1894. g. izumio papirnatog goluba i time uveo novu sportsku disciplinu u gađanju na nežive golubove. Njegovi papirnati golubovi nisu se dugo održali u upotrebi jer su ih zamijenjeni glineni, a danas ih službeno nazivamo letećim metama (promjer 110 mm, visina 25 mm i težina 105 grama)....

Gađanje letećih meta (glinenih golubova) organizirano se provodi od početka prošlog stoljeća. U početku su lovci gađali žive golubove u cijelom svijetu, pa tako i kod nas.

To osuđuje tadašnja javnost i nastoji se žive golubove zamijeniti letećim metama. Pronalaskom modernih letećih meta mogle su se razviti i streljačke discipline TRAP, PARNI TRAP i SKEET, koje su olimpijski sportovi.

LETEĆA META:

Najprije je Bečlija Fuchs 1894. g. izumio papirnatog goluba i time uveo novu sportsku disciplinu u gađanju na nežive golubove. Njegovi papirnati golubovi nisu se dugo održali u upotrebi jer su ih zamijenjeni glineni, a danas ih službeno nazivamo letećim metama (promjer 110 mm, visina 25 mm i težina 105 grama).

POČECI:

Temelj današnjem streljaštvu, ako pritom mislimo na disciplinu gađanja glinenih meta u disciplini TRAP, udarena je u Zagrebu mjeseca kolovoza 1913.g. osnutkom streljačkog kluba.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća započinje povremeno gađanje pojedinaca s našeg područja u discilplini TRAP. Prvo natjecanje u gađanju letećih meta u lovačkom trapu bilo je 1981. i to Prvenstvo Saveza lovačkih društava općine Rijeka povodom 100. obljetnice lovstva u Hrvatskoj. Natjecanje se održalo u Ilirskoj Bistrici jer na području sadašnje P-G županije nije bilo niti jednog strelišta za gađanje letećih meta.

Tekst je korišten iz knjige "Gađanje letećih meta na području Županije primorsko -goranske" autora: Milorada Šepić, ing

Izvor: www.streljackiklubkvarner.com

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023