Uspješno održan IPO-a i ocjena exterijera u Bijelom Brdu

Napisao  Četvrtak, 11 Travanj 2013 01:04
Ocijeni
(0 glasova)

ipo-bijelo-brdo2Voditelj lovne kinologije LS OBŽ-e g. Mak Antun ing. i kinološki suci HLS-a g. Neno Škugor (exterijer) iz Osijeka, g. Vjekoslav Pavlečić (IPO-a) iz Bolmana, u Nedjelju 07.travnja, 2013. Uspješno proveli navedenu manifestaciju, kojoj je nazočilo ukupno 24 psa mahom mladih od 09-12-mj. Samo nekoliko starijih od 18 mjeseci. Po pasminama: 2 engl.špringer španijela, 4 epanjel bretona, 2 engl. pointera, 1 mađ. vižla i 15 njem. oštrodlakih ptičara...

ipo-bijelo-brdo23Voditelj lovne kinologije LS OBŽ-e g. Mak Antun ing. i kinološki suci HLS-a g. Neno Škugor (exterijer) iz Osijeka, g. Vjekoslav Pavlečić (IPO-a) iz Bolmana, u Nedjelju 07.travnja, 2013. Uspješno proveli navedenu manifestaciju, kojoj je nazočilo ukupno 24 psa mahom mladih od 09-12-mj. Samo nekoliko starijih od 18mj.

Po pasminama: 2 engl.špringer španijela, 4 epanjel bretona, 2 engl. pointera, 1 mađ. vižla i 15 njem. oštrodlakih ptičara.

Vrlo zanimljivo je da kako se vidi niti jedan kratkodlaki njemac koji je na ovom području inače jedan od vodečih pasmina lovačkih pasa ptičara. Po vjetrovitom vremenu i blatnjavom putu na balama slame u traktorskim prikolicama, neki hrabriji u svojim četvero kotačnim ljubimcima s blatom preko krova stigli smo u atar kod tzv. nadstrešnice uz čardak naravno prazan. Zima je bila duga i sve zalihe kukuruza I ostale hrane su potrošene. No zalihe domaće kobasice, slanine I ostalih delicija nisu.

Dočekali su nas domaćini na čelu sa predsjednikom LD “Srnjak” g. Kovačevićem uz vatru koja nije buktila nego tinjala odnosno žarila baš onom temperaturom koja treba da se na ražnju ispoče kobasica I slanina. Zamišljajte kako je to bilo, naravno da bi se lakše varilo u želudcu zlijevao je isto I ostalo (rolovana prasetina, mladi luk  išta sve ne) tko je ćim htio. Bilo je tu razno raznih voda, voćnih sokova dobivenih: vrenjem, destilacijom ,kemijom i sl.ipo-bijelo-brdo5

Uglavnom vrijeme okrijepe je prošlo i uz dozvolu voditelja Maka sudac Škugor lovačkom trubom poziva prijavljene pse i njihove vodiće da stanu u vrstu te poslušaju upute kako će se ponašati pred sucem i na terenu. Sudac Pavlečić objasnio je šta se očekuje od psa na terenu. Krenulo je! Kevtanje i lajanje nervoznh pasa povećalo se, to je znak da su željni  jurnjave po mokrom žitu i  pokazati koliko im je lov u krvi.

Na kraju svi su položili IPO-a, većina u prvom ispitnom razredu, nekoliko u drugom  dok trećega nije bilo. Na žalost tri psa nisu dobili uzgojnu dozvolu, ne zato što ne markiraju,aportiraju već dapače, tu su bili tata mata pravi ali, značajno su prerasli standardnu visinu pa čak i maximalne tolerancije.

ipo-bijelo-brdo

Neka, bitno je da ih vlasnici imaju zbog lova a ne za modnu pistu.  Takovih isto treba, iako ih po meni ima na pretek . Srećem ih u mnogim lovovima gdje samo izazivaju gnjev ostalih lovaca rastjerujući divljač stotinama metara ispred pogona, ili ne idu u vodu,blato,gustiš i sl. Bilo je i toga da mladi pas ne da da se vidi sakrivajući se iza majke koju je vodić uredno izveo pred suca. Na upit suca pa koje da ocjenjujem, vlasnik veli pa vog što leži mladog. Pa odvoji ih veli sudac na što će vlasnik pa neće bez nje j… je ti. Uz visoku toleranciju suca i pravu profesionalnost riješio problem, pas je exterijerno stvarno odličan kako je i ocijenjen. Nije on kriv što ga vlasnik nije naučio kako da se ponaša. Na terenu je bio također odličan a u radu sa majkom pet plus.

ipo-bijelo-brdo3

Po završetku nazad u traktorske prikolice i blatnjavim putem  do centra sela gdje nas u lovačkom domu poslužiše prekrasno ispečenom netom skinutom sa ražnja toplom janjetinom. Zamišljajte kako je to izgledalo. Sve pohvale sucima i domaćinima. Dobra kob!  

lovac.braco

 Osijek,08.travnja,2013.   Andrija Grbeša ing.

 

Pročitano 2815 puta
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023