Swarovski Z6i 2.5-15X 44 mm

Napisao  Nedjelja, 27 Prosinac 2015 12:19

Austrijska firma Swarovski proizvodi dalekozore , teleobjektive, i optičke ciljnike najviše kvalitete i reputacije, ali zato imaju i visoku cijenu. Kao što ime govori Z6 linija optičkih ciljnika ima faktor 6 povećanja.

U našem slučaju to je 2.5-15x44. Sa time lovac ima mogućnost pucanja na malim udaljenostima te na većim sa istim optičkim ciljnikom. Povečanje se mijenja gumenim ringom na okularu. Kotačić za paralaxu je smješten sa lijeve strane tubusa. Prema podacima iz Swarovski kataloga paralaxa je namještena na 100 metara iako se može namještati od 50 metara pa do beskonačno sa dodatnim pritiskom na osigurač.

Za razliku od većine optičkih ciljnika klikovi na turetu iznose 1 centimetar naprama 0.7cm. Tureti imaju mogućnost podizanja i spuštanja na nultu oznaku nakon upucavanja radi lakše buduće korekcije. Iako kod ovog optičkog ciljnika nema utvrđene granice, Swarovski je pojednostavio turete pa stoga nije problematičan za korištenje te će biti dovoljan večini lovaca.

Kao pomoć prilikom pronalaženja mete u lošim vremenskim uvjetima Swarovski nudi model sa osvijetljenom končanicom koja se nalazi u drugom fokalnom planu. Paljenje i gašenje osvjetljenja se nalazi odmah iznad okulara te ima 2 opcije rada, dnevno osvjetljenje te nočno osvjetljenje. Polugica pomaknuta do kraja u lijevo je za nočno osvjetljenje, u sredini je ugašeno, a na desnu stranu se polugica pomiče za dnevno osvjetljenje končanice. Jačina osvjetljenja kontroliraju se gumbićima koji se nalaze na kučištu baterije. Nakon namještanja, osvjetljenje ostaje isto dok se ne izvadi baterija model CR2032. Swarowski ima ugrađen senzor za automatsko paljenje pri kojemu je osvjetljenje ugašeno ako je optički nišan usmjeren pod kutom od 70 stupnjeva prema gore ili dole, ili ako je nagnut na stranu pod nagibom od 30 stupnjeva. Kada se optički nišan usmjeri u pucačku poziciju, iluminacija se automatski pali. Swarovski 2,5-15x44 također ima funkciju automatskog gašenja osvjetljenja končanice nakon 3 sata po danu i nakon 5 sati po noći radi čuvanja baterije.

Što se tiče končanice, u ovome slučaju to je bila obična Plex končanica sa tankim srednjim dijelom te debljim vanjskim. Tanji dio končanice je vrlo tanak te se može mjeriti sa onima iz varmint optičkih ciljnika. Potpuno višepremazane leće koje predaju više od 90 posto svjetlosti imaju poseban premaz Swaroclean koji osigurava da voda te ostala prljavština klizne sa njih, a otisci prstiju se puno lakše brišu.

Ovaj optički ciljnik ima 30 milimetarski tubus koji omogučuje veliko pomjeranje končanice od 164 centimetra po visini te 91 centimetar bočno. To je vrlo korisno prilikom streljanja na veliku udaljenost ili montiranja optičkog ciljnika kod neravnomjernih montaža. Sa težinom od 555 grama 2.5-15x44 optički ciljnik spada u relativno lagane. Duljina ovog optičkog ciljnika je 35.9 centimetara što nije malo. Da bi se vidjela puna slika oko mora od optičkog ciljnika biti udaljeno 9.5 centimetara što pruža sigurnost prilikom pucanja oružijem velikog trzaja.

Optički ciljnik je ispitan na mehaničku konstantnost pucanjem na 100 metara. Nakon toga je ovaj Swarovski Z6i 2.5-15x44 uspoređen sa nekoliko visokokvalitetnih optičkih ciljnika koji koštaju preko 2000 dolara. Gledalo se na rezoluciju, oštrinu slike, kontrast, prolaznost svjetlosti. Swarovski je nadjačao sve svoje protivnike u svim kategorijama a posebno se vidjela razlika u svjetlosti prilikom lošeg vanjskog svjetla. Kao posljednji test, Swarovski Z6i je bio zamrznut preko noći nakon čega je bio uronjen u vruću vodu. Čak ni takvo mučenje nije dovelo do magljenja niti propuštanja vode.

Sa cijenom preko 3000 dolara Swarovski Z6i 2.5-15x44 je u cijenovnoj mogučnosti samo rijetkih lovaca. Osim toga, optička kvaliteta, razina povećanja, osvjetljenje končanice i ostale opcije ovaj optički ciljnik dokazuje kao perfektan za gotovo sve lovačke situacije.

Zadnja izmjena Nedjelja, 27 Prosinac 2015 12:24
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023