Optika Zeiss Victory HT

Napisala  Nedjelja, 08 Studeni 2015 13:33

Napredak u razvoju optika je u posljednjih nekoliko godina radi velike korake. Nove sorte stakla i tehnike premazivanja povećavaju propusnost svjetla i rezoluciju. Danas je česta propusnost svjetlosti od 95% .

Sa ovakvim vrijednostima dolazi do pitanja da li je 56 milimetarski objektiv još potreban, ipak tada dalekozor nije kompaktan i lagan. Zeiss sa novom HT serijom obećava mnogo: lagane i kompaktne dalekozore sa svjetlosnom propustnošću kao veliki dalekozori.

Iz priloženoga vidimo da su mjere i težina vrlo komotne. To se vidi već na prvi pogled. Dobar kilogram. Dobar kilogram prikazuju na vagi (8x54 ima 1035 grama a 10x54 teži 1045 grama). Visine su 193 milimetra te širine 142. U usporedbi sa starijim dalekozorima vrlo kompakti, oko 20 posto.

Polovice ovih dalekozora su spojene laganim "brodom" izgrađenim od magnezija u kojemu je ugrađen kotač za fokusiranje. Lagano naborana guma je vrlo ugodna i lagana za kontroliranje kažiprstom, čak i prilikom gledanja sa samo jednom rukom. Ispred kotačića fokusa je kotač za namještanje dioptrije koji se dosta teško okreće, što je poželjno jer onemogućava slučajno mijenjanje dioptrije.

Fokus je unutarnji, čija prednost je mehanička zaštita te obrana od vlage. Zbog spoja postavljenog prema iza, postoji velika površina za držanje dalekozora stoga je novi dalekozor vrlo ergonomičan.Mekana gumena zaštita dalekozora je primljiva i umanjeju zvukove slučajnog udarca u tvrde prepreke.

Zrak unutar dalekozora je zamjenjen dušikom kako bi se izbjeglo zamagljivanje unutar leća. Gumene zaštite na okularima dozvoljavaju puno vidno polje ljudima sa naočalama. Vidno polje kod modela 8x54 na 1000 metara je 130 metara, a kod modela 10x54 je 110 metara. Najmanja daljina gledanja je 3,5 metra kod oba modela. Gumene zaštite se nakon namještanja više neželjeno ne miču, ali moguće ih je maknuti radi čiščenja što je vrlo praktično ako se prašina ili pjesak nakupe.

Unutrašnjost dalekozora je izrađena na najvišoj razini. Abbe-Konig sistem prizmi je praktično bez gubitka svjetlosti, a Zeiss koristi HT(High Transmission) leće Njemačke firme stakla Schott koje brinu za vrlo mali gubitak.To naravno djeluje sa pravilnim premazima pa je tako Zeiss izumio posebam premaz koji smanjuje gubitak svjetlosti na 0.2%, za razliku od običnih premaza koji gube 1%. To što novi koncept donosi ispitano je u labaratoriju. Za usporedbu sa Novim Zeiss HT 8x54 korišten je stariji Zeiss TLF Victory dalekozor.

Dnevna i noćna transmisija svjetlosti:
Dnevna:

Zeiss HT 8x54: 94,8%
Zeiss  8x56 T FL: 93.0%


Noćna:

Zeiss HT 8x54: 93,3%
Zeiss  8x56 T FL: 89.1%

Ove vrijednosti govore svoje. U high End dalekozorima razlika od 3,4 posto znače izrazito puno. Prilikom lova vrlo brzo je bilo jasno da novi Zeiss HT prednjači sa boljom rezolucijom slike i prijenosom svjetlosti. Kontrast je također bio bolji te su se i najmanji detalji vidjeli.

Rezime:

Neugodna stvar je cijena: Zeiss HT 8x54 košta 2300 eura a 10x54 2400. Ipak, Zeiss je sa ovim dalekozorima dokazao da se mogu proizvesti lagani i kompaktni Dalekozori sposobni za gledanje u lošim uvjetima. Još se nadamo da će Zeiss ugraditi daljinomjer u ovaj fenomenalni dalekozor.

Prednosti:
+Lagani i kompaktan 
+Vrlo visoka transmisije svjetlosti
+Poseban premaz na vanjskim lećama
+Gumeni okulari za nosače naočala
+Veliko vidno polje 
+Vrlo dobar kontrast i rezolucija

Nedostatci

-Viša cijena
-Kotačić za dioptriju bez osigurača

Zadnja izmjena Srijeda, 11 Studeni 2015 10:45
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023