Najbolje jeftinije optike za 2015. godinu - "Best budget" optike

Napisao  Petak, 24 Srpanj 2015 20:09

Prema izboru uglednog američkog magazina Petersen Hunting donosimo njihov izbor "The best budget"  ili najbolje među jeftinijim optikama za 2015. godinu.  Zeiss Terra 3-9×42 dobio priznanje "Editor's Choise"

Ponuđeni su neki od najpoznatijih optičkih ciljnika danas na tržištu. No prije toga podvrgnuti su rigoroznim testovima kako bi znali da baš oni odgovaraju kategoriji odličnih optika po pristupačnijim cijenama. Iako je optičko testiranje vrlo teško jer ono više ovisi o percepciji čovjeka koji kroz njih gleda nego njihovim tehničkim karakteristikama. Strogo su ocjenjivani segmenti: optičke kvalitete, mehaničke kvalitete, trajnost, max. udaljenost oka od okulara i ergonomski oblik te su za svaki od njih dodjeljivani bodovi u rasponu od 0 do 5.

Provedeni su sati  ispitivanja optičkih ciljnika u različitim uvijetima, a ovi su se pokazali kao jedni od kvalitetniji koji se trenutno mogu ponuditi po pristupačnijim cijenama:


Zeiss Terra 3-9×42

Kao što se moglo i očekivati od poznate marke i njegove cijene, Zeiss je bio najuspješniji optički ciljnik na testiranju. Optičke performanse bile su jasne i svijetle te je savršeno promatranje bilo omogućeno u svakom trenutku u dopuštenim lovnim satima.

Jednostavna duplex končanica pokazala se boljom od konkurencije pri testiranju tijekom slabog osvjetljenja u lovu gdje se jasno mogla razlikovati svaka pojedinost.

Udaljenost oka od okulara bila je najkraća na ovom testiranju pa stoga treba pripaziti kada se koristi uz oružje sa većim povratnim trzajom.

Ergonomski je odlično napravljen te treba naglasiti da Terra ima najbolje performanse na ovom testiranju.

Iako je ovaj optički ciljnik bio najuspješniji, vrlo tijesno je odnio pobjedu te su mu ostali konkurentni ciljnici bili vrlo blizu.

terra3x 980x448

Specifikacije

  • Težina (g): 460
  • Dužina (cm): 31.5
  • Montažna dužina (cm): 12.45
  • Cijena MSRP: $445

Ocjena: 22.5


Leupold VX-1 3-9×40

VX-1 lagan je i kompaktan  optički ciljnik sa odličnim razmakom oka od okulara, a to su sve kvalitete koje su kod Leupolda dobro poznate. Stakla optičkog ciljnika su vrlo čista i oštra pri dnevnom svjetlu te je stoga promatranje s njim završeno odmah poslije Zeiss i Weaver optičkih ciljnika tijekom sumraka. Ergonomski je vrlo snažan, ali klikovi za prilagodbu elevacija bi mogli biti malo pozitivniji. VX-1 povukao je neka pitanja o svojoj mehaničkoj kvaliteti te stoga nije mogao dobiti cijelih  pet bodova za tu kategoriju. Sa maloprodajnom cijenom od $250 i „uličnom“ cijenom ispod $200 ovaj optički ciljnik isplativ je za mnoge lovne primjene. Leupoldovo jamstvo i reputacija dokaz su da se ovaj lovni optički ciljnik neće lako uništiti.

Leupold VX-1 3-9×40

Specifikacije

  • Težina (g): 348
  • Dužina (cm): 32
  • Montažna dužina (cm): 11.43
  • Cijena MSRP: $250

Ocjena: 22


Weaver Kaspa 3-12 x50

Weaver bez sumnje je sa najvećom vrijednošću među ocijenjenim optičkim ciljnicima. Ovaj optički ciljnik gotovo je izjednačen sa Zeissom u ukupnom bodovanju i to sa upola manjom cijenom. Slika ove optike je svjetla i čista te je odličnih performansi u slabim uvjetima osvjetljenja.

Ovaj optički ciljnik nudi najveće uvećanje i najbolju udaljenost oka od okulara od svih ispitivanih. Mala zamjerka mu je samo veličina i konfiguracija za montažu na „ Sendero“ cijevi koja je gotovo nemoguća sa Leupoldovim srednjim nosačima. Ono dobro kod ove optike je to da iako je pomaknemo prema naprijed kako bi mogli očistiti cijev i dalje postoji odgovarajuća udaljenost od oka kako bi se izvršili testiranje.

Weaver Kaspa 3 12 x50

Specifikacije

  • Težina (g): 451
  • Dužina (cm): 31.75
  • Montažna dužina (cm): 11.43
  • Cijena MSRP: $185

Ocjena: 22


 

Bushnell Elite 3500 3-9 x50

Ovo je najskuplji optički ciljnik na ovom testiranju ali daleko od najboljih performansi. Najveći je i najteži optički ciljnik te je za cca 7 cm duži od Zeiss-ovog optičkog ciljnika.

U ovom slučaju veličina nije pokazatelj uspješnosti. Pokazao se sobrim pri upotrebi danju ali DOA končanica polako nestaje kod slabijeg osvjetljenja što ovaj optički ciljnik čini neupotrebljivim sedam minuta prije kraja  dopuštenim lovnim satima. Bushnell-ovi klikovi za namještanje pokazali su se vrlo pozitivnim, a za ergonomski dizajn dobio je najviše ocjene. No međudim njegova izvedba na pokazala je neke nedosljednosti u evidentiranju prilagodbi, što je ključna komponenta kod dalekometnog ciljanja.

Ovo je vjerojatno bolji optički ciljnik nego što to ispitivanje sugerira, ali testni parametri su pošteni i ravnopravni za sve.

Bushnell Elite 3500 3 9 x50

Specifikacije

  • Težina (g): 600
  • Dužina (cm): 39.37
  • Montažna dužina (cm): 15.5
  • Cijena MSRP: $636

Ocjena: 19


Burris Droptine 3-9 x50

Droptine optički ciljnik nešto je teži zbog većeg promjera leće objektiva od 50 mm.

Optički ciljnik pokazao se izvrsnim na dnevnom svjetlu, ali se tijekom sumraka počeo pojevljivati izvan fokusa ( unatoč pokušajima da se slika bolje prilagodi), te je to utjecalo na njegov ishodišni rezultat. Pokazao se odličnim kada je u pitanju njegova preciznost prilagodbe iako su klikovi malo teži za namještanje. Udaljenost od očiju bolja je od Bushnell-ovih i Zeiss-ovih optika ali to nije promjenilo ukupnu ocjenu.

droptine riflescope 3 9x50mm profile

Specifikacije

  • Težina (g): 528
  • Dužina (cm): 33.27
  • Montažna dužina (cm): 12.7
  • Cijena MSRP: $311

Ocjena: 21

results ch 1

Zadnja izmjena Utorak, 28 Srpanj 2015 17:19
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023