IRIS – nova tehnologija u službi veće sigurnosti lova

Napisao/la  Ponedjeljak, 17 Veljača 2014 13:12

iris-shotgunNa ovogodišnjem sajmu SHOT show predstavljena je nova tehnologija razvijena od strane novozelandske tvrtke Hunter Safety Lab i nazvana IRIS. Riječ je o prvom aktivnom sigurnosnom sustavu dojave kojim se nastoji sprječiti nesreće u lovu jer je dizajniran tako da alarmira lovca ako mu je puška uperena u drugu osobu. Iako je u lovu obvezatna signalna odjeća i lovce se upozorava na sigurnosna pravila u lovu, nesreće se svejedno događaju. Pomoću IRIS-a broj nesreća bi se mogao dodatno smanjiti. IRIS se sastoji od dvije komponente: senzora i posebne signalne odjeće.

 iris-shotgun

Na ovogodišnjem sajmu SHOT show predstavljena je nova tehnologija razvijena od strane novozelandske tvrtke  Hunter Safety Lab i nazvana IRIS. Riječ je o prvom aktivnom sigurnosnom sustavu dojave kojim se nastoji sprječiti nesreće u lovu jer je dizajniran tako da alarmira lovca ako mu je puška uperena u drugu osobu.

iris-home-device

Iako je u lovu obvezatna signalna odjeća i lovce se upozorava na sigurnosna pravila u lovu, nesreće se svejedno događaju.

iris-home-vestsPomoću IRIS-a broj nesreća bi se mogao dodatno smanjiti. IRIS se sastoji od dvije komponente: senzora i posebne signalne odjeće.

Senzor je napravljen od laganog materijala i pričvršćuje se na nišan ili cijev (nije potrebno nikakvo precizno montiranje).

Signalna odjeća može biti prsluk, kapa ili samoljepljivi označivači. Sva odjeća dolazi u narančastoj ili kamuflažnoj boji i senzor je može detektirati na 50 do 180 metara (ovisno radi li se o kapi ili prsluku). Presvučena je posebnim mikroprizmatskim reflektirajućim polimerom koji odbija laserske zrake. Odjeća je lagana, vodonepropusna, trajna i periva.

Kako IRIS funkcionira? Senzor na pušci šalje nevidljive laserske (infracrvene) impulse prema prostoru u koji je cijev uperena. Kada senzor očita odbijanje laserskih zraka od IRIS signalne odjeće odmah zvukom i bljeskanjem upozorava lovca da je naciljao drugog lovca.

Za razliku od lasera, područje koje pokriva IRIS raste s povećavanjem udaljenosti – senzor otkriva signalnu odjeću čak i ako je lovac među šipražjem. Po otkrivanju senzor počinje bljeskati jasno dajući do znanja lovcu da je naciljao drugog lovca. IRIS radi danju i noću, po svim vremenskim uvjetima i koristi jednu AA litijsku bateriju koja traje i do 120 sati.

Više informacija o ovoj inovaciji pogledajte na: Hunter Safety Lab.

Lovac.info
Zadnja izmjena Nedjelja, 23 Veljača 2014 17:48
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023