ZABILJEŽENO U LU "VEPAR" DUŽICE

Napisao/la  Četvrtak, 17 Studeni 2022 09:18

Uputiti se u Palanjek Pokupski ne može svatko. Ako niste jedini stanovnik ovog pokupskog mjesta, onda morate imati pozivnicu od LU "Vepar" Dužice.

Palanjek Pokupski ima nove stanovnike, vrijedne lovce

Uputiti se u Palanjek Pokupski ne može svatko. Ako niste jedini stanovnik ovog pokupskog mjesta, onda morate imati pozivnicu od LU "Vepar" Dužice. U Palanjeku Pokupskom je njihova lovačka kuća koju još uređuju, a po šumovitim brežuljcima je njihovo lovište III/102 Letovanički lug. Lovci su postali stanovnici ovog zabačenog mjesta u kojem živi samo jedna obitelj, a povremeno dolaze vikendaši,

"Ovdje se po makadamskom putu teško dolazi bez terenca, ali je nas nedavno lovni inspektor pronašao. No nije imao primjedbi na naš rad. Društvo je 2019. kupilo bišu obiteljsku kuću i okućnicu koju još uređujemo za lovačku kuću. Nažalost potres je nam uništio dio zgrade. Od HLS-a smo dobili donaciju i zahvalni smo na tomu. Uradili smo svu projektnu dokumentaciju i nagodinu kreću radovi u dvorištu, kazuje Ivica Puškarić, predsjednik LU "Vepar" Dužice.

20221113 090645 resized

Ovo mlado društvo utemeljeno je 2007. godine, ali su cijelo desetljeće bili lovci bez lovišta. Tek 2017. na natječaju su dobili lovište koje još uvijek dobro održavaju i izgrađuju kao i lovačku kuću. Uz najbrojnije divlje svinje, lovište obiluje srnama, šljukama i divljim patkama. Zanimljivo je kako se svake godine odstrijeli barem jedan vepar u medalji. Zato su goste pozvali u lov na divlje svinje i štetočine.

"Vidite, došlo je više gostiju nego nas, jer naši članovi sami pozivaju goste u lov. Osim iz okolnih društava ovdje su i lovci iz LD Novo Mesto u Sloveniji. Rado ugoščujemo i idemo u goste jer u ovdje "domači" ljudi, kazuje Ivica Puškarić, prvi čovjek "Vepra" Dužice.

20221113 144223 resized

Pedesetak lovaca okupilo se oko vatri u dvorištu lovačke kuće. Kraj kuće je hrastova nastrešnica i pečenjara sa ognjištem, majstorski rad domaćih lovaca. Uz pozdrave predsjednika nazočnima kreće raspored lova i odlazak u lovište u nekoliko grupa. Šumski putevi su oživjeli pod lovačkim čizmama koje tiho hodaju blatnjavim šumskim stazama. Onda mir i tišina šumovitim brežuljcima i udolinama sa bukovom šumom.

Ondje mobiteli nemaju prijem, pa rade male motorole. Ipak se čuje odjek lovačkog roga za početak lova i pogona na divlje svinje. Prvi pucanj je preplašio jato divljih guska koje su ondje u prolazu na velikoj visini. Pa lavež pasa goniča i pucnji sa štanda označavaju da ipak sve divlje svinje nisu pobjegle. Četiri lovca su na zboru okićena zelenim grančicama, a platila je glavom i jedna lisica, dok su se neki kladili da ih je još dosta nestalo u šumovtim brežuljcima Letovaničkog luga.

20221113 154751 resized

Domaći objed nakon lova započeo je glazbom i pjesmom. Za to se pobrinuo Goran Medanović iz Velike Gorice, dragi gost društva. Stari lovac i glazbenik ima mladog zeta Ivana Kolića. Zet nije lovac, ali je na putu da postane jer je sada u lovačkoj obitelji. Obojica i zet i punac sviraju za dušu i veselje lovaca. Prilika je to za podjelu knjige "Srebrni vepar" Gorana Medanovića u kojoj se opisuju lovačke zgode i nezgode. Možda u idućoj knjizi budu zapisane zgode iz ovog lova. Vatre kraj lovačke kuće vidjele su se dugo u noć a glazba za dušu lovaca odjekivala je šumom oko usamljenog Palanjeka Pokupskog.

Boris ĆAVAR

Zadnja izmjena Četvrtak, 17 Studeni 2022 09:26