I VELIKOGORIČKI LOVCI SUDJELOVALI NA GASTROTUROPOLJA

Napisao  Utorak, 18 Listopad 2022 14:35

Članovi LD "Srna" Velika Gorica sudjelovali su na završnoj manifestaciji Gastroturopolja. U nedjelju 16. listopada u središtu Velike Gorice i oko Turopoljskog doma okupilo se nekoliko tisuća građana sa svih strana.

Tradiciju dugu dva desetljeća započeli lovci kulinari

Članovi LD "Srna" Velika Gorica sudjelovali su na završnoj manifestaciji Gastroturopolja. U nedjelju 16. listopada u središtu Velike Gorice i oko Turopoljskog doma okupilo se nekoliko tisuća građana sa svih strana. Nakon tjedan dana trajanja Gastroturopolja, velike manifestacije koja promovira domaće turpoljske proizvode i običaje, održano je natjecanje u kuhanju kotlovine i lovačkog gulaša.

Štand LD "Srna" Velika Gorica bio je baš iza Turopoljskog doma, a kraj štanda Ukrajinske zajednice i ukrajinskih specijaliteta. Dok su ostali natjecatelji iz cjele Hrvatske i jedna momčad iz Slovenije, pripremali kotlovinu na otvorenom, velikogorički lovci su pripremali lovački gulaš. Na pitanje zašto samo oni, kao jedini lovci na Gastroturopolju pripremaju gulaš, odgovor je bio da je to lovački gulaš. Naravno sveprisutni Tomislav Špiček kao glavni ocjenivač pohvalio je lovački gulaš i nastavio kušati i ocjenjivati kotlovinu uz svoje šale. Poznati televizijski kulinar nekoliko godina nastupa ondje i hvali kreativnost ljudi.

No, malo je poznato kako su velikogorički lovci prije više od dva desetljeća započeli danas poznatu manifestaciju Gastroturopolje. O tomu kazuje Josip Jančić Babriga, predsjednik "Srne", inače lovac i kulinar.

"Još 2001. godine naša mala ekipa lovaca "Srne" i velikogorički KLUB 100 započeli smo akciju nazvanu "Kako se sprema iskonska turopoljska kotlovina". Cilj je nam bio široj javnosti predstaviti iskonsko staro turopoljsko jelo. To je dobro prihvaćeno i od 2003. godine nastala je današnja manifestacija Gastroturopolja, kazuje Josip Jančić Babriga,

No, ne čekajući rezultate natjecanja, srneći lovački gulaš uz vodstvo Mile Mihića, je skuhan i razgrabljen. Posjetitelji su najbolji ocjenivači...

Boris ĆAVAR