LOVCI GORIČKE “SRNE” ZBROJILI REZULTATE

Napisao/la  Ponedjeljak, 04 Travanj 2022 09:43

Upravo na dan kad je umro Đuro Dečak, predsjednik HLS-a, članovi LD “Srna” Velika Gorica imali su svoju redovitu skupštinu.

Da lovac bude uzvišeni gospon turopoljski

Upravo na dan kad je umro Đuro Dečak, predsjednik HLS-a, članovi LD “Srna” Velika Gorica imali su svoju redovitu skupštinu. Započela je minutom šutnje za prvog čovjeka HLS-a, kao i za sve preminule lovce. U goričkoj “Srni” zbrojili su dobre rezultate u protekloj lovnoj sezoni i objavili ambiciozan plan rada. Imaju se čime pohvaliti. Odstrijel je urađen po planu, a dragovoljnim radnim akcijama uređivali su lovište i okolicu lovačkog doma na Kušancu.

Društvo je poslalo na školovanje četiri lovnika, a glavni lovnik je mladi Vjeko Mirenić. Da je sve dobro u lovištu i evidenciji potvrdila je dva puta lovna inspekcija i inspekcija zaštite prirode. Osim s koronom lovci su imali i preventivu za ptičju gripu i afričku svinjsku kugu. Imali su sedam naleta cestovnih vozila na srneću divljač ali novo ugovoreno osiguranje to pokriva. Ipak jedan slučaj naleta vodi se nekoliko godina na sudu, a to jer slučaj od prije. Prijedloženo je da se ispita mogućnost uvođenja katadioptera na cestama kroz lovište, a to su “plave mačije oči”.

Kako je kazao Josip Jančić Babriga, predsjednik društva, lovac treba biti uzvišeni gospon turopoljski. On je pohvalio članove koji su radnim akcijama uređivali dom i okolicu, Ondje se u ljepotu ide kroz zajedništvo i rad lovaca, kazao je Babriga. On se založio za podmlađivanje društva mlađim članovima.

U budućem radu planirano je da za Dan branitelja i obljetnicu “Oluje” uz počast Jadranku Cumbaju, održi se i noćno natjecanje u streljaštvu. Goričani će i dalje rado primati goste, ali u goste u druga društva neće ići “praznih ruku”. Ako korona dopusti nastaviti će se održavanje tradicionalnog Lovačkog bala. Na koncu skupštine četiri nova člana imali su svoje lovačko krštenje po starim lovačkim regulama. Tih starih regula u Gorici se drže i mladi lovci...

Boris ĆAVAR