Hrvatsko muzejsko društvo - organizator manifestacije Noć muzeja

Napisao  Ponedjeljak, 27 Siječanj 2020 09:53

Tema: Velike obljetnice hrvatskih muzeja

U 2020. godini  održat će se petnaesta po redu NOĆ MUZEJA, manifestacija  koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, da bi tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine. Idejne začetnice manifestacije Noć muzeja u Hrvatskoj, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su mr.sc. Vesna Jurić Bulatović i mr.sc. Dubravka Osrečki Jakelić, koje u prosincu 2005.g. pokreću akciju kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja. Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i gradova.

Manifestaciju Noć muzeja u proteklim godinama gradili su muzealci svojim programima, publika koja je iz godine u godinu podržavala manifestaciju, ukupna javnost, mediji i partneri. Na temelju brojnih anketa, istraživanja stavova posjetitelja hrvatskih muzeja te kvalitetne evidencije posjeta muzejima i drugim baštinskim ustanovama, može se reći da je više od 5.000,000 posjetitelja  'pohodilo' hrvatske muzeje proteklih 15 godina tijekom održavanja manifestacije.

Jedan od najznačajnijih dosega manifestacije je promocija muzeja i muzejske struke i stvaranje nove publike, jer su brojni posjetitelji u Noći muzeja 'otkrili' muzeje, da bi kasnije postali stalna publika.

Stoga je važno jubilarnu Noć muzeja povezati s dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt  u Zagrebu, osnovanog 1880. godine.

Ako podsjetimo da će 2020. godine proći 184 godine od osnivanja Narodnog muzeja, 152. godine od osnivanja Strossmayerove galerije starih majstora, 142 godine od osnivanja Prirodoslovnog muzeja, tema Noći muzeja 2020. godine biti će prigoda da hrvatski muzealci još jednom podsjete ukupnu javnost o važnosti 'muzejske povijesti, sadašnjosti i budućnosti'. Komuniciranje javnosti različitih sadržaja – od  muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja, do  mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava , povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta, primjena digitalnih tehnologija otvorile su neslućene mogućnosti  inspiracije, interpretacije i prezentacije muzejskih sadržaja.

Datum održavanja 31/01/2020

Ove dvije velike obljetnice – Arheološkog muzeja Split i Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, prigodan je poticaj muzealcima da aktualiziraju sljedeće teme o kojima vrijedi šire govoriti i ukazati brojnim programima u hrvatskim muzejima i baštinskim ustanovama u Noći muzeja 2020:

- Relevantnost muzeja u suvremenom društvu i budućem razvoju

- Muzejski velikani i osobnosti koji su zadužili hrvatsku kulturu

- Muzeji kao mjesta susreta i stjecanja novih znanja

- Odnos muzeja i lokalne zajednice

- Utjecaj muzeja u stvaranju pozitivnog javnog mijenja

- Muzeji i kulturne i kreativne industrije

- Muzeji i održivi razvoj kulturnog turizma

- Muzejska arhitektura i infrastruktura

- Novi muzeji, nove tehnologije i nova publika

 

Muzeje možemo definirati i kao:

- centre učenja

- centre ekonomskog utjecaja

- ključne partnere u putovanjima i turizmu

- nosioce kulturne obnove – (urbanistička, socijalna i ekonomska regeneracija)

- centre za okupljanje društvene zajednice, svih društvenih slojeva

- centre istraživanja, inovacije, primjene novih znanja i tehnologija

- centre motivacije za kreativnost

- podupiratelje društvenih promjena i međukulturnog razumijevanja

- centre razvoja prijateljstava i međunarodne suradnje

U 15. Noći muzeja 2020.g. potvrdimo da hrvatski muzeji imaju znanje, snagu, potencijal i publiku koja ih voli.

 

Izvor: nocmuzeja.hr

Zadnja izmjena Ponedjeljak, 27 Siječanj 2020 10:07