Prva sjednica hrvatskog viteškog reda sv. Huberta i viteški lov održani na Malom Lošinju i Cresu sa austrijskim vitezovima

Napisao  Ponedjeljak, 13 Studeni 2017 16:45

U hotelu Aurora u Malom Lošinju održana je prva sjednica u osnivanju bratstva vitezova sv. Huberta Austrijsko-hrvatskog reda, na kojoj su, pored vitezova iz Hrvatske, uzeli učešće izaslanici velikog priora Austrijskog reda, prior dr. Helmut Racic, dr. vet. med. Georg Racic , Loudon Gideol i Konrad Brandstatter.

Na sjednici su dogovorene aktivnosti za iduće šestomjesečno razdoblje ,s tim da će hrvatsko bratstvo zasjedati jedanput mjesečno baveći se aktualnim temama hrvatskog lovstva.

Pri tome će koristiti domače stručnjake i dobre poznavatelje stručne lovne tematike u svim oblastima, uz naglasak na osnovnu nit vodilju,a to je strogo poštivanje pravila reda o lovnoj etici i lovačkim običajima.

DSC 0210

Vitezovi sv. Huberta promovirati će i osnovne ideje svetoga Huberta o zaštiti žive prirode, izgradnji svetohubertovskih kapelica, poštovanju ideje sv. Huberta te o časnom i etičkom lovu.

U svojoj diskusiji prior dr. Racic, čiji daleki potomci vode podrijetlo sa otoka Hvara ( Račić ) ,naglasio je značenje svetohubertovske legende i lovačkog sveca zaštitnika kojega slavi i poštuje čitava civilizirana Europa.

U organiziranim lovačkim radionicama provoditi će se edukacija lovaca i lovkinja, ali će se na stručnoj podlozi razmatrati tematske cjeline od interesa za hrvatsko lovstvo.

Dr. Racic je kazao da se trebaju koristiti iskustva zemalja EU, u čemu će oni dati svoj doprinos, pružajući na uvid tematski različite materijale iz pojedinih oblasti lovstva, uključujući zaštitu divljači i prirodu kao i put i način njihova rješavanja na iskustvima europskih zemalja.

DSC 0233

Iduća sjednica Viteškog reda održati će se u Ogulinu 7. prosinca na kojoj će se razraditi i donijeti plan i program stručnih i edukativnmih aktivnosti. 

U radu ovoga prvog skupa viteškog bratstva sudjelovali su vitezovi Davor Martić, Alfred Baumgarten, Željko Nadilo, Luka Brkljačić, Mirko Cetinja i Ljubomir Berber.

U nastavku sjednice za glasnogovornika izabran je vitez Luka Brkljačić, a za tajnika vitez Željko Nadilo. 

Idućeg je dana za vitezove sv. Huberta i ostale lovce sa Malog Lošinja i Cresa organiziran prvi viteški lov u lovištu Lovačke udruge Šljuka iz Beleja.

DSC 0199

Glavni organizator i vođa lova bio je vitez Alfred Baumgarten koji je izjavio kako je u skupnom lovu prigonom obuhvaćen dosta veliki teren pa su se divlje svinje „izvukle“ tako da nije bilo odstrjela.

U svakom slučaju druženje je, bez obzira na rezultate lova, proteklo u prijateljskom i lovačkom raspoloženju pored odlično spremljenog čobanca pod kutlačom ovdašnjih domaćina.

Zadnja izmjena Ponedjeljak, 13 Studeni 2017 16:58