Osma zajednička proslava svetog Huberta, zaštitnika lovaca i lovstva

Napisao  Ponedjeljak, 06 Studeni 2017 08:24

U Centru svijeta-Ludbregu održana je ovogodišnja zajednička proslava spomendana sveca zaštitnika lovaca i lovstva, svetog Huberta.

Okupljanjem na središnjem trgu predstavnika lovkinja i lovaca iz svih 20 županijskih lovačkih saveza i Lovačkog saveza Grada Zagreba, među kojima su prednjačili predstavnici domaćina,

Lovačkog saveza Varaždinske županije, započela je svečanost koja je inicirana od strane Hrvatskog lovačkog saveza još 2010. godine i od tada se neprekidno održava. Okupljenima se pridružio i sam sveti Hubert predstavljen u liku domaćeg lovca koji je označio početak manifestacije. 

DSC 479111

Uslijedilo je zajedničko fotografiranje više od 1200 okupljenih lovkinja i lovaca, koje je postalo zaštitni znak ovog okupljanja, a zatim formiranje procesije koja je uz pucnjeve kuburaša krenula prema svetištu Predragocjene Krvi Kristove na otvorenom.

Uz barjake lovačkih saveza županija i lovačkih društava u procesiji su se našle i konjske zaprege s mnogobrojnim uglednicima iz crkvenog i društvenog života,  uzvanicima, a pridružile su se i mažoretkinje te predstavnici povijesnih postrojbi.

IMG 20171104 130517 3

Prije početka svete mise predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza zapalio je svijeću za sve preminule lovce ali i za sve žive kao zalog i traženje blagoslova svetog Huberta. Koncelebrirano Euharistijsko slavlje na kojem je naglasak stavljen na služenje i rad za dobrobit prirode i samog društva, predvodio je mons.

Josip Mrzljak, biskup varaždinski kojem je po završnom blagoslovu, uz zahvalu, predsjednik Dečak darovao knjigu Lovstvo. Povorka je nakon svete mise krenula put sportske dvorane u kojoj je upriličen ručak za sve sudionike.