Hvarani u lovu na divlje svinje u Petrinji

Napisao  Srijeda, 25 Siječanj 2017 10:26

Petrinja-Još malo i sezona lova prigonom na crnu divljač je gotova. I još zabrana lova na svu pernatu divljač i svaka udruga želi što je moguće više ”produžiti” sezonu dodatnim lovovima na divlje svinje i štetočine.

Sada već tradicionalno, LU ”Fazan ” Petrinja, organizira na samom kraju sezone, zajednički lov za goste sa Hvara, tj. bratske lovačke udruge "Hvar” Stari grad, koja upravlja jednim od najvećih lovišta u Hrvatskoj, cijelim otokom Hvarom.

Ove godine, usprkos visokom snijegu, burom na prometnicama, u goste je došlo 15-tak lovaca sa Hvara.

lov u petrinji4

Naravno za ovaj lov je predviđeno područje Kotor šume, a nakon lovačkog doručka, zahvale domaćinima od strane Stjepana Vitalija, predsjednika LU ”Hvar”, okupljenim lovcima obratio se sa riječima dobrodošlice predsjednik LU ”Fazan” Petrinja Mato Žitković.

Glavni lovnik Ivica Sukalić je upoznao sve prisutne s pravilima današnjeg lova, gdje se zahvaljujući pravilnom gospodarenju, danas lovi sve od prasadi do veprova.

lov u petrinji16

Vraćamo se nekoliko kilometara , do ulaska u Kotar šumu, vožnja tek očišćenim šumskim putem i dolazimo do novih , netom probijenih komunukacija kroz lovište.

Duboki snijeg, prilično niske temperature, otežavaju postavljanje štadnta, zatvaranje nekoliko odjela i lov počinje.

Ubrzo se čuju i prvi pucnjevi, koje prati glasanje pasa, te neprestano kretanje velikog broja srneće divljači.

lov u petrinji15

Ubrzo dolaze prigonići, povlačimo štandt, i odlazimo do lijepog lovačkog objekta usrijed lovišta, gdje je na minus 5 stupnjeva, serviran izvrstan grah i vruće kuhano vino.

Kraća pauza, i lovnik odlučuje napraviti još jedan prigon.

lov u petrinji22

Još dublji snijeg, i nakon kraćeg hoda, dolazim na dio Kotar šume koji me nepoisivo podsjeća na Gorski Kotar.

Podsjeti na činjenicu da, zahvaljujući još uvijek postojećoj opasnosti od minsko-eksplozivnih sredstava, zaostalih iz Domovinskog rata, u ovoj predivnoj prirodi može uživati tek mali broj ljudi.

lov u petrinji13

Ubrzo lov završava, okupljamo se u blizini spomenika poginulom brigadiru Stjepanu Grgcu, koji je upravo na ovom mjestu poginuo u Oluji od četničkog rafala, kao zapovjednik brigade, na njenom čelu.

lov u petrinji27

Uz ulov iz prvog prigona tu je i lijepi vepar, voditelj LGO Josip Dolenec, popisuje ulov, sretnim lovcima se uručuju graničice uz čestitke, lov i službeno završava.

Nastavak je uslijedio u lovačkoj kući, uz muziku, feštu i dogovore za slijedeću sezonu.

lov u petrinji24

Izvor: www.lovacki-savez-sisak.hr
Autor: Boris Savić
Zadnja izmjena Srijeda, 25 Siječanj 2017 11:01