Među mrtvim vukovima i medvjedima: odlikovanje lovcima ‘za očuvanje ekološke i biološke raznolikosti’

Napisao  Utorak, 27 Prosinac 2016 10:40

Kako javljaju na njezinim internetskim stranicama, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Hrvatski lovački savez u prigodi 90. obljetnice rada i djelovanja, te tom prilikom obišla Hrvatski lovački muzej.

Predsjednica RH se tako fotografirala s muškarcima u sivomaslinastim lovačkim uniformama, dok su razgledavali vitrine s puškama, a oko njih bile preparirane mrtve srne, fazani, lisice, vukovi, risovi, medvjedi i nepregledni broj glava rogatih životnja. Predsjednica RH je usput dodijelila priznaje krovnoj udruzi lovaca u Hrvatskoj – Hrvatskom lovačkom savezu.

Taj savez okuplja osobe u Hrvatskoj koji uglavnom vikendom tumaraju hrvatskim šumama i livadama, ali i u blizini naselja, ne bi li iz puške ubili neku životinju.
Životinja je sve manje, a lovaca sve više, pa se nekada dogodi da upucaju jedan drugog.

Nadalje, jer je to unosan biznis, po hrvatskoj lijepoj prirodi sve je više naoružanih inozemnih lovaca, koji dolaze ubijati hrvatske zečeve, divlje svinje i srne, budući da su u svojim matičnim zemljama pobili većinu divljih životinja, pa više nemaju u što pucati.
Nerijetko se dogodi da, poput nekih gerilaca, pucaju u blizini hrvatskih sela, te da ubiju hrvatskog psa ispred neke hrvatske kuće, kao što se to nedavno dogodilo u zaleđu Knina.

Zanimljivo je kako je predsjednica RH čelništvu središnje nakupine lovaca dala visoko državno priznanje i to ‘za osobite zasluge u području očuvanja ekološke i biološke raznolikosti’.
Nije baš jasno kako se to čuva ekološka i biološka raznovrsnost tako da se ustrijeli medvjed, upuca lisica ili iz pušaka usmrti bilo koja životinja. No to nije ništa neobično: veza lovaca s politikom je uvijek bila pretijesna.

– Za osobite zasluge u području očuvanja ekološke i biološke raznolikosti, sustavnom dugogodišnjem gospodarenju divljači te promicanjem lovstva kao gospodarske i turističke grane u Republici Hrvatskoj i u svijetu, a u prigodi 90. obljetnice rada i djelovanja, predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila je priznanje Hrvatskom lovačkom savezu,

Povelju Republike Hrvatske.Predsjednica Republike Povelju je uručila predsjedniku Saveza Đuri Dečaku koji je Predsjednici tom prilikom uručio plaketu u znak zahvalnosti za pokroviteljstvo nad obilježavanjem 90. obljetnice osnutka Hrvatskog lovačkog saveza – kažu u vijesti na stranicama predsjednica.hr.

 

Izvor: tris.com.hr
Zadnja izmjena Utorak, 27 Prosinac 2016 12:36