Knjiga o jelenima na Žumberku i Gorjancima

Napisao  Srijeda, 23 Studeni 2016 15:29

Nekolicina entuzijasta, zaljubljenika u lov i prekrasne krajolike Žumberka s hrvatske, te Gorjanaca sa slovenske strane granice, počela je 80-ih godina prošlog stoljeća raspravljati i stručno promišljati o uzgojnim mjerama i gospodarenju krupnom divljači u tom jedinstvenom prostoru.

Znali su da krupna divljač zahtijeva poseban pristup u gospodarenju, odnosno usklađivanje aktivnosti
i mjera zaštite na širem području koje čini jedinstveni lovnogospodarski prostor.

Radi toga su dogovorili zajedničke mjere i postupke na uzgoju i zaštiti jelenske divljači u Lovno-uzgojnom bazenu Žumberak-Gorjanci.
Dogovor je formaliziran potpisivanjem međudruštvenog sporazuma o jedinstvenom gospodarenju divljači u graničnom području Hrvatske i Slovenije na dijelu Žumberka i Gorjanaca.

To je bio jedan od prvih koraka kojim su hrvatski i slovenski lovci još davno prepoznali važnost svog poslanja, ali i činjenicu da spore administracije to neće same brzo riješiti.3 1024 x 768 14

Danas, nekoliko desetljeća kasnije, te aktivnosti Lovno-uzgojnog bazena utkane su u netom izašlu knjigu “Jeleni na Žumberku i Gorjancima”, tiskanu na hrvatskom i slovenskom jeziku i sinoć, u organizaciji Lovačke udruge Srna iz Samobora, promoviranu u Galeriji Prica pred velikim brojem gostiju i uzvanika.

 4 1024 x 768 11

O svemu tome, nakon pozdravnih riječi tajnika Lovačke udruge Srna Žarka Adameka, govorio je donedavni predsjednik Koordinacijskog odbora Lovno-uzgojnog bazena Žumberak-Gorjanci, urednik i koautor izdanja te predsjednik Lovačke udruge Srna Marijan Lukšić, posebno se osvrnuvši i na nove izazove koji su se pojavili pred lovcima uslijed neviđene izbjegličke krize u Europi.

Riječ je o žilet žici na granici koja je prekinula prirodne puteve divljači i uzrokovala njezino stradavanje.
O tome su lovci digli uzbunu do državne i europske razine očekujući učinkovitu pomoć političara i drugih dužnosnika obiju država i Europske unije.

 6 1024 x 768 6

Marijan Lukšić je potom objasnio i kako je nastala ova knjiga rekavši, uz ostalo: “Kad mi je pripala čast predsjedanja Koordinacijskim odborom LUB-a obratili su mi se bivši predsjednici Želimir Štahan, Zdenko Novak, Slavko Kolar i Janko Heraković s prijedlogom da se pristupi prikupljanju fotodokumentacije i izradi kataloga rogovlja odstrijeljenih jelena zrele dobi koji iskazuju kondiciju populacije i kvalitete staništa kojim gospodarimo.

Cijeneći uloženi trud i postignute rezultate svih dosadašnjih predsjednika i članova Koordinacijskog odbora Lovno-uzgojnog bazena Žumberak-Gorjanci, spremno sam prihvatio prijedlog. Kompletan Koordinacijski odbor jednoglasno je podržao ideju. Nije bilo lako doći do trofeja koje se nalaze na različitim adresama u Hrvatskoj i Sloveniji.

Mnogi aktivni sudionici gospodarenja jelenima na ovom području danas više nisu s nama, pa smo njihove trofeje tražili kod nasljednika. Pronašli smo mnoge, ali ne i njihove trofejne listove, pa smo organizirali nekoliko ocjenjivanja na slovenskoj i hrvatskoj strani.

Tijekom vremena ideja se razvijala, te smo od početne ideje kataloga napravili i izdali ovu našu knjigu koju vam danas predstavljamo.”

 5 1024 x 768 9

Uredniku i autorima potom je na izdanju čestitao doktor znanosti Tomislav Krznar s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, napomenuvši da je knjiga svojevrstan povratak snu jer zadire još u 70-e i 80-e godine prošloga vijeka, a ujedno je, kao iznimno dobro harmonizirana skupina tekstova različitih autora, pokazatelj kako se senzibilizirano, usklađeno i planski, služeći prirodi, može upravljati jednim lovnim područjem.

Profesor Kristijan Tomljanović sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu potvrdio je ovdje iskazanu potrebu okrupnjavanja postojećih 1070 lovišta na području naše države da bi se uspješno gospodarilo područjem, što zakonodavac često ne prepoznaje i ne razumije. Govoreći o dijelu knjige o jelenskim i drugim trofejima, o čemu postoji poseban prikaz, rekao je da je to samo još jedan pokazatelj kakvoće staništa i dobre skrbi o njima u tom lovno-uzgojnom bazenu.

 7 1024 x 768 5

Svima se potom obratio i doajen lovstva na ovim prostorima, ali i šire, diplomirani inženjer šumarstva Želimir Štahan i iznio niz zanimljivih detalja o dolasku i očuvanju jelenske vrste na područje od Mokrica do Svete Gere, sa zaključkom da je knjiga namijenja dobronamjernim lovcima.

 8 1024 x 768 3

Uime Grada Samobora promociji ovog lijepog izdaja nazočio je gradski pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Frankić, a poseban štih ovoj promociji dali su lovački rogisti.

Izvoe: www.radiosamobor.hr

Zadnja izmjena Srijeda, 23 Studeni 2016 15:58