HRANILICA ZA PATKE GORANA MEDANOVIĆA

Napisao  Srijeda, 16 Studeni 2016 11:17

Mozgao je Goran Medanović, pomoćni lovnik u LU „HVIDRA 91-95“ Žažina, kako napraviti hranilicu za divlje patke. Iskusni lovac ipak je se rapitao kod starijih lovaca, no svi su sljegali ramenima.

Listao je lovačku literaturu, ništa, listao je i stranice na Internetu, uopće nema ništa o hranilicama za divlje patke.
Poznato je da se patke hrane na vodi i treba im staviti hranu na vodu. Po LGO-u LU „HVIDRA 91-95“ gospodari sa divljim patkama, ali kako ih hraniti.


Razmišljajući šetao je kraj lovačkog doma gdje su radnici sisačke „Elektre“ ostavili drveni kotur za namotavanje električnih provodnika.
Sinula je ideja, s dečkima iz društva otpilio je drveni kotur koji čini okruglu ploču. Ispod drvene okrugle ploče je stavio stiropor da kotur može sigurno plivati.

Gornji dio ploče je „ogradio“ malim letvicama da hrane ne ispada. Na taj dio je stavljen kukuruz u zrnu i kotur je postao hranilica za divlje patke.
Za svaki slučaj, kako ne bi otplutao, kotur je privezan običnim konopom, koji je učvršćen na obali.

Kad zatreba, hranilica za patke se privuče konopom na obalu, namiri hranom, najčešće kukuruzom u zrnu i pusti da otpluta na vodu.
Lovci su je postavili na bivši ribnjak u svom lovištu, a napraviti će još hranilica.

Goran Medanović u šali kaže kako bi mogao zaštiti ovaj svoj lovački „patent“. Nazvao je ga jednostavno, plutajuća hranilica za divlje patke na vodi.

 


Napisao i snimio: Boris ĆAVAR