NA OTVORENJU LOVA U LICI

Napisao  Ponedjeljak, 07 Studeni 2016 09:37

Na vrhu Kapele ni kiša ne smeta. Tradicionalno, polovicom listopada lovci LD „Kapela“ Jezerane organiziraju svečano otvorenje lova na divlje svinje.

Ni kiša, a kasnije pljusak, nisu omeli vrijedne Ličane da se sa prijateljima okupe podno vrha Velike Kapele. Na lokaciji Pišćetak, 15. listopada ujutro, kraj nastambi u šumi okupili su se najuporniji lovci. Došli su i gosti, te prijatelji iz drugih društava.

Iako je varljive oblake zamjenila kiša, a kasnije i pljusak, pogon na divlje svinje je krenuo. Lovci su bili brži od kiše, ali i veprovi od lovaca. Kao da su nestali u ličkoj šumi.

Mlađi su komentirali da i veprovi prate Internet pa su znali za lov. Gostima lovaca je bilo žao jer su se željeli okušati u lovu na divlje svinje. Neki su potegli iz Zagreba, Rijeke, Trogira, ali se feštom nisu razočarali.

Zbog kiše svečanost nije bila na Pišćetku, već u novom lovačkom domu koji još treba urediti iznutra. Zbog toga su stradali lički janjci.

Glavni mesar bio je lovnik Mladen Milohnoja, kojemu je pomagao predsjednik Vladimir Milohnoja. Hijerarhija nije važna, kazuju obojica, već je važno raditi za društvo.
„Ovaj dom izgrađen je vlastitim sredstvima, uz donacije u matarijalu i rad lovaca.

Ovdje u siječnju planiramo organizirati godišnju skupštinu, iako dom treba opermiti. No, naših 110 članova ispunjavaju svoje obaveze i dragovoljno rade za društvo, kazao je Vladimir Milohnoja, predsjednik društva.

Bivši predsjednik Mirko Sertić sjetio se kako su lovci na neuobičajen način dobili planinsko lovište Pišćetak. Mile Perlić kazuje kako se sjeća da je on u Brinju 1972, polagao lovački ispit a društvo će nagodinu obilježiti pola stoljeća. Kada je već pao mrak Ličani su ispratili prijatelje i rekli, dogodine opet...

Napisao i snimio: Boris ĆAVAR

Zadnja izmjena Ponedjeljak, 07 Studeni 2016 09:55