Draganićka lovišta i ove godine domaćin Međunarodnom sokolarskom susretu

Napisao/la  Nedjelja, 30 Listopad 2016 19:30

Hrvatsko sokolarstvo najstarije je u Europi, a prema nekim zapisima na ovim prostorima spominje se još u 2.stoljeću nove ere. Tradiciju nastavlja stotinjak registriranih sokolara na području naše države, dok ih je na karlovačkom području trenutno desetak. Za bavljenje ovim načinom lova potrebno je puno strpljenja i ljubavi prema pticama.

U Draganiću se treću godinu za redom održava Međunarodni sokolarski susret na kojem sudjeluje više od 20 sokolara iz Hrvatske i Slovenije. Inače sokolarenje je jedan od definiranih ciljeva u Strategiji razvoja lovnog i ribolovnog turizma Karlovačke županije, stoga se svi nadaju da će ovakvi susreti prerasti u tradiciju.

2010. godine ovaj je način lova uvršten i na popis nematerijalne kulturne baštine, a sokolarenje je vrsta lova koja se polako razvija na našim područjima. Još uvijek zaostajemo za nekim zemljama, ali u budućnosti će se situacija sigurno promijeniti.

Obzirom da ptice grabljivice pripadaju skupini zaštićenih životinja za njihovo posjedovanje potrebne su posebne dozvole. Stoga je potrebno posebno obrazovanje i polaganje ispita vezanih uz sokolarstvo. Sokolarenje je održivi način lova jer podrazumijeva da nema ranjavanja, buke niti ugroze okoline, prihvatljiv je i edukativan, kažu sokolari. Bitno je za reći i kako su uvjeti za dobro sokolarenje obilje divljači i dobar pas, ali i tereni kakvih ima upravo na području Draganića.

Izvor: Trend.com