Lovačka društva platila oštećene usjeve seljacima koje je pričinio obični jelen

Napisao  Ponedjeljak, 03 Listopad 2016 18:01

Unazad nekoliko godina u dva navrata lovci na području Požeške kotline imali su problema sa štetama koje je na poljima pričinio obični jelen, a  oni ga nemaju u svojim lovno-gospodarskim osnovama. 

Poznato je da običnog jelena ima na predjelima okolnih planina ponajprije Papuka, Psunja i Krndije, a posljednjih godina on se spušta u nizinska lovišta.

Na ovom području osamdesetih godina prošlog stoljeća ta divljač je pričinjavala ogromne štete na poljoprivrednim površinama pa je država novčanim sredstvima
stimulirala odstrel. Kroz taj odstrel koji su organizirala lovačka društva broj običnog jelena je ovdje pao na biološki minimum, a sada se očito opravio.

''Očekujemo da obični jelen u nekim ovdašnjim lovištima uskoro uđe u lovno-gospodarske osnove kao glavna divljač, te u nekim kao sporedna vrsta divljači''
 - ističe dipl. ing. Šumarstva Denis Milošević, voditelj lovno-gospodarskih osnova za nekoliko lovačkih društava u ovom kraju. On nam je iznio neke primjere poteškoća lovaca zbog migratorne divljači.

''Na ravničarskom dijelu lovišta Lovačkog društva „Psunj“ iz Orljavca između toga sela i obližnje Klise obični jelen je pričinio štete na pšeničnim poljima što su lovci prijavili lovnom inspektoru, a utvrđene
štete društvo je platilo poljodjelcima da bi kasnije „Psunj“ dobio dopuštenje za minimalan odstrel običnog jelena kojega nema u osnovi'' – ističe nam Milošević.

Za njihova lovišta će se iduće godine raditi nova lovno-gospodarska osnova što će biti prilika da se u njoj nađe obični jelen.

''Prošle godine sličan slučaj se dogodio u lovištu LD „Fazan“ iz Ruševa na čije je području obični jelen sišao sa Krndije te potpuno uništio jedno i pol katastarsko jutro kukuruza''
- komentirao je Denis Milošević i dodaje da su se nagodili sa vlasnikom zemljišta, te mu isplatili štetu, ali nisu dobili dopuštenje za minimalan odstrel običnog jelena.

 

Foto: Ilustracija, pozega.eu i huntingbook.hr
Izvor: http://pozega.eu
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 03 Listopad 2016 18:09