Lovačko društvo “Belaj” obilježilo sedamdeset godina djelovanja

Napisao/la  Nedjelja, 27 Prosinac 2015 23:25

Lovačko društvo “Belaj” obilježilo je danas u svom lovačkom domu na Kostanju u Belaju sedamdeset godina djelovanja.
Na proslavi su se okupili gotovo svi članovi društva, te gosti iz društava s područja Karlovačke županije.
-Lovačko društvo “Barilović” osnovano je 1945. godine, a kasnije je preimenovano u “Belaj”. Društvo gospodari s lovištem IV/127 Belaj i bavi se uzgojom, zaštitom, lovom i korištenjem divljači. Lovište je površine 5649 hektara, a sama lovna površina iznosi 5058 hektara. Imamo 47 članova, jednog počasnog i nekoliko zaslužnih članova, kazao je predsjednik Lovačkog društva “Belaj” Stjepan Čurilović.
Lovište je brdskog tipa i omeđeno je Mrežnicom i Koranom, te pokriva područja gradova Karlovca i Duge Rese, te općine Barilović. Za ovaj vrijedan jubilej tiskana je brošura u kojoj su svi podaci o društvu i o divljači na ovom području.
-U toj našoj maloj monografiji su svi podaci o našim članovima u sedamdeset godina, ali i o divljači. Imamo gotovo svu divljač, koja se pojavljuje u ovom dijelu Hrvatske. To su srna, divlja svinja, jelen, smeđi medvjed, patka, lisica, zec, fazan i ostala divljač. Fazane unosimo sami. Divljač pravi štetu, no mi to pokrivamo mještanima, s kojima smo u dobrim odnosima. Naš lovački dom izgrađen je 1979. godine, u ratu je devastiran, a obnovljen je uz pomoć Hrvatske vojske i donatora, te radom lovaca. U domu imamo i sedam ležajeva, a sobe se mogu iznajmiti, kazao je Čurilović.
Lovačko društvo “Belaj ” njeguje i lovno streljaštvo, a ostvareni su značajni rezultati na brojnim natjecanjima. Društvo posebnu brigu vodi o lovačkim psima, vjernim pomagačima u lovu.

Izvor: hrk.hr