LIČ: poludivlji psi harače po jelenskom gateru

Napisao/la  Petak, 15 Svibanj 2015 21:38

Psi koji dolaze s obližnjeg imanja prokopaju prolaz ispod žice i potom divljaju u prostoru iz kojeg plahe košute ne mogu pobjeći. Zasad su zaklane dvije, jedna od njih bređa. Ne reagiraju ni inspekcija ni Općina, a policijska kazna od 300 kn vlasniku imanja nije polučila efekt.

Skupina od nekoliko poludivljih pasa već više od dva tjedna na području Liča stvara sve ozbiljnije probleme i nužna je reakcija nadležnih institucija, smatraju članovi Lovne jedinice »Vranjak« LD-a »Srnjak« Fužine – Lokve i njihov član Dragan Kovačević na čiji smo poziv i došli u Lič te posjetili farmu jelena lopatara »Jelenko« na kojoj se uzgajaju košute koje su sve ozbiljnije ugrožene napadima agresivnih pasa, govori nam Kovačević i pojašnjava:

 »Riječ je o lokaciji na kojoj je donedavno boravilo 14 jedinki jelenske divljači, mahom košuta, a sad ih je samo 12 jer su dvije stradale, zaklane i zadavljene od pasa koji u visokoj ogradi uspijevaju naći slabe točke, prokopaju si prolaz ispod žice i potom divljaju u zatvorenom prostoru iz kojeg plahe košute ne mogu pobjeći. Za sada su dvije platile glavom, pri čemu je jedna nosila mlado pa je šteta i veća, a neke od košuta koje su također bile bređe očigledno su, sudeći po njihovom izgledu, pobacile zbog stresa koji su u nekoliko navrata doživjele i zbog stalne opasnosti koja im prijeti. Također, većina njih ima na nogama rane od ugriza i samo je pitanje kad će neka od njih teže stradati. Farma je vlasništvo moje kćeri Tine Starčević i njenog pokojnog supruga i ja je uz pomoć prijatelja i zetovog oca Jure Starčevića, održavam, ali je to sve teže jer je te napade nemoguće zaustaviti. Psi koji napadaju dolaze s imanja Milosava Kalopera koji tvrdi da to nisu njegovi psi, ali je činjenica da oni tamo žive, i to nevezani«, govori Kovačević.

Pomoć je pokušao tražiti kod nadležne inspekcije koja ga je uputila na lokalnu samoupravu. »U Općini Fužine trenutačno ne postoji komunalni redar pa ni oni ništa ne rade i sve skupa djeluje tako da svi bježe od odgovornosti.

Obratio sam se i policiji čiji su djelatnici napravili uvid, ustanovili da je Kaloper kriv i naplatili mu 300 kuna kazne, ali je on nakon što je to platio nastavio po starom pa zaista ne znam što i kako dalje, a opasnost je sve veća jer ti psi sada počinju terorizirati i ostale životinje od kojih mnoge upravo sada donose svoju mladunčad na svijet«, rekao je Kovačević, a njegove je riječi potvrdio i Marijan Starčević, predsjednik Lovne jedinice »Vranjak«, koji ističe kako skupine tih pasa ujutro i navečer zaista teroriziraju životinje u šumi i košute na farmi »Jelenko«.

»Na toj lokaciji je naše lovačko zimovalište i tu je zabranjeno dolaziti s psima, ali oni tu dolaze jer službeno ti psi nemaju vlasnika, a svi znamo da borave kod Kalopera. Oni zaista rade nemir i štetu u lovištu, zaklali su već dvije košute i ranili ih još nekoliko i zaista bi bilo krajnje vrijeme da se na to reagira. Mi smo ih nekoliko puta tjerali iz šume i o svemu obavijestili Kalopera, ali on ništa ne poduzima«, rekao je Marijan Starčević.   Optuženi Kaloper tvrdi da on ima samo dva psa i tri šteneta, iako smo pri našem posjetu uočili četiri odrasla psa i jedno štene. Kaloper kaže da ne zna što se zbiva te da nema ništa protiv da se psi, ako su agresivni, uklone.

Sve skupa zaista djeluje kao prebacivanje odgovornosti, a za sada to najviše plaćaju životinje, ponajprije košute koje se, kad psi uđu u gater, zaista nikako od njih ne mogu zaštititi. No, već je ustrijeljen i jedan pas, a moglo bi toga biti još pa bi zaista trebalo reagirati jer je očigledno da stvari polako izmiču kontroli.

Novi list, 15.05.2015, M.K.
Zadnja izmjena Subota, 16 Svibanj 2015 08:14