Čokolada kobna za medvjede u New Hampshireu

Napisao/la  Utorak, 03 Veljača 2015 20:42

Dužnosnici ureda za zaštitu prirode američke savezne države New Hampshire zatražit će da se lovcima ograniči korištenje čokolade kao mamca u lovu na crne medvjede nakon što su čak četiri medvjeda uginula od prežderanosti tom poslasticom.

Medvjedi su pronađeni prošlog rujna nedaleko mjesta na kojemu je jedan lovac kao mamac ostavio gotovo 45 kilograma čokoladi i krafni. Obdukcija je pokazala da su uginuli od predoziranosti teobrominom, gorkim alkaloidom iz drveta kakaovca koji se nalazi u čokoladi i drugim prehrambenim artiklima.

“U vrijeme jesenske sezone lova medvjedi se ne mogu oduprijeti zovu slatkiša, koje halapljivo jedu kako bi nagomilali što više masnih zaliha uoči zimskog sna”, pojasnio je Kent Gustafson iz državnog ureda za lov i ribarstvo.

Iako je riječ o prvim slučajevima predoziranosti medvjeda čokoladom u šumama New Hampshirea, slično se već događalo s medvjedima i rakunima u saveznoj državi Michigan, kazao je Gustafson. Kako se slični incidenti ne bi ponavljali, u pripremi je prijedlog ograničenja korištenja čokolade u lovu na medvjede koji bi trebao biti gotov tijekom idućeg mjeseca, dodao je. Prijedlogom bi mogla biti uvedena potpuna zabrana korištenja čokolade kao mamca u lovu na medvjede, no moguće je i da će ipak biti dopušteno da se koristi u ograničenim količinama, napomenuo je. 

Tijekom sezone lova 2014. u New Hampshireu je ubijeno ukupno 784 medvjeda od njih 4800, koliko ih prema službenim procjenama obitava u toj saveznoj američkoj državi.

narod.hr, 23.01.
Zadnja izmjena Utorak, 26 Travanj 2016 22:30